Mluvící pes a cesta z Jávy. Cenu Lipského knižního veletrhu dostal Gardi

ČTK Kultura ČTK, DPA, Kultura
18. 3. 2022 11:20
Prestižní Cenu Lipského knižního veletrhu za beletrii ve čtvrtek obdržel Tomer Gardi, osmačtyřicetiletý spisovatel narozený v Izraeli. Uspěl s románem Eine runde Sache (Kulatá věc). Ocenění bylo v saském městě uděleno přesto, že samotný veletrh se kvůli koronavirové pandemii stejně jako v uplynulých dvou letech nekonal.
Spisovatel Tomer Gardi se narodil v izraelském kibucu.
Spisovatel Tomer Gardi se narodil v izraelském kibucu. | Foto: Shiraz Grinbaum

Agentura DPA označuje vítězství Gardiho "uměleckého a cestopisného románu" za malé překvapení, stejně jako fakt, že se vůbec dostal mezi nominované.

Román Eine runde Sache sestává ze dvou dílů: tím prvním je "fraškovitá odysea německou jazykovou džunglí", ve které vystupuje sám spisovatel s mluvícím německým ovčákem Rexem nebo elfím králem. Druhý díl tvoří životní příběh malíře Radena Saleha, jenž v 19. století cestuje z Jávy přes Evropu a zpět do Asie. Tuto část autor napsal hebrejsky, do němčiny ji přeložila Anne Birkenhauerová.

Próza se dotýká témat jako jinakosti, života umělce nebo aktuálních politických otázek, podle týdeníku Die Zeit v ní ale klíčovou roli hraje také němčina jako jazyk. "Velmi nečekaným a zábavným způsobem se ptá, jak se má člověk vypořádat s kulturními předsudky a škatulkami, které ho svazují," uvedl německý veřejnoprávní rozhlas Südwestrundfunk.

Tomer Gardi se narodil v kibucu v izraelské Galileji, studoval literaturu a umění v Tel Avivu i Berlíně. Pracoval na projektu hebrejsky vydávaného časopisu Sedek: A Journal on the Ongoing Nakba, kterým se izraelská nezisková organizace Zochrot snaží upozorňovat na osudy sociálně deprivovaných Palestinců. Slovem nakba neboli katastrofa Palestinci označují vyhnání Arabů z nově vzniklého Státu Izrael po roce 1948.

Gardi dostane odměnu ve výši 15 tisíc eur, což je téměř 372 tisíc korun. Na cenu porota dále nominovala knihy Dietmara Datha, Heike Geisslerové, Emine Özdamarové a Kateriny Poladjanové.

 

Právě se děje

Další zprávy