Za 17 let uvedl stovky autorů. Borkovec končí s autorskými čteními v kavárně Fra

Kultura Kultura
3. 7. 2023 14:38
Nejčastěji třicet až padesát lidí přicházelo do pražské kavárny Fra na autorská čtení. Jejich pořadatel, básník a spisovatel Petr Borkovec, nyní po 17 letech končí v roli dramaturga. Oznámil to na sociálních sítích. "Rozhodl jsem se skončit s dramaturgií a uváděním čtení ve Fra," napsal a poděkoval kolegům. U stejnojmenného nakladatelství bude dál vydávat vlastní texty.
Básník Petr Borkovec na snímku z roku 2020.
Básník Petr Borkovec na snímku z roku 2020. | Foto: ČTK / David Konečný

V komorním prostoru na Vinohradech v průběhu let uvedl stovky etablovaných i začínajících tvůrců včetně významných zahraničních hostů. Kromě večerního programu se Petr Borkovec staral o básnickou edici stejnojmenného nakladatelství. Za pandemie koronaviru se program kavárny, jež zároveň funguje jako malé knihkupectví, přesunul na síť.

Časopis Respekt v roce 2020 napsal o Borkovcovi, že se "zasloužil o reinkarnaci autorských čtení u nás" a že ve Fra mnozí autoři veřejně četli poprvé.

Začátkem tisíciletí se kavárna stala centrem domácí poezie a Fra vydávalo sbírky autorů jako Jakuba Řeháka či Kateřiny Rudčenkové, vylíčil Respekt. Dramaturgie zahrnovala i otevřené večery zvané Open Fra, kde mohl své verše představit každý.

"Vidět zblízka člověka, který osobně ručí za to, co napsal, je vždycky, ale úplně vždycky zážitek," řekl časopisu Borkovec, proč s autorskými čteními okolo roku 2005 začal. Nakladatelství Fra o tři roky dříve založili Erik Lukavský a Michal Rydval. Dodnes vydali přes dvě stovky titulů, vybíraných nehledě na marketing či trendy.

Kavárna sídlí v Šafaříkově ulici, před ní rostou japonské třešně sakury. Záznamy zdejších autorských čtení jsou k dispozici na platformě Spotify nebo webu Soundcloud.com. Některé pořady také Fra streamovalo na YouTube, kromě toho od roku 2016 vedlo vlastní Fra Book Club za účasti autorů či překladatelů. Kavárna má úzký okruh dlouholetých pracovníků, k nimž patří například básník a fotograf Ondřej Lipár.

Na snímku z roku 2013 je čtení ruského undergroundového básníka Igora Cholina v pražském Fra.
Na snímku z roku 2013 je čtení ruského undergroundového básníka Igora Cholina v pražském Fra. | Foto: ČTK

Fra "nejenže si na rozdíl od jiných, mnohdy už zaniklých podniků uchovalo kontinuitu, ale díky citlivému dramaturgickému vedení Petra Borkovce se zde střetávaly a vzájemně obohacovaly světy autorů, překladatelů i čtenářů napříč generacemi", napsala překladatelka Jitka Hanušová na webu H7o.cz.

Třiapadesátiletý Borkovec je přední básník, spisovatel a držitel Ceny Jiřího Ortena za poezii i překladatelské Ceny Josefa Jungmanna. Byl také nominován na Magnesii Literu. Po zveřejnění básnické sbírky Herbář k čemusi horšímu z roku 2018 začal soustavněji psát prózu, publikoval povídkovou sbírku Lido di Dante, soubor krátkých úvah a sloupků Petříček Sellier & Petříček Bellot či sbírku textů Sebrat klacek.

Video: Každý má hranice jinde, říká Amelie Siba

"Z něžných holek s kytarou se stal stereotyp. I křehcí, něžní lidé ale mohou být naštvaní," říká písničkářka Amelie Siba v pořadu Spotlight. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy