Česká spisovatelka Bellová získala cenu za literaturu, převzala ji v Londýně

Kultura Kultura
15. 6. 2023 19:39
Za anglický překlad románu Jezero získala česká spisovatelka Bianca Bellová tento čtvrtek večer literární cenu vyhlašovanou Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. Ta to oznámila na Twitteru. Informaci potvrdilo také České literární centrum.
Bianca Bellová už za román Jezero v roce 2017 získala Magnesii Literu.
Bianca Bellová už za román Jezero v roce 2017 získala Magnesii Literu. | Foto: ČTK

Do užšího výběru kromě Bellové postoupily knihy polské nobelistky Olgy Tokarczukové a libanonské autorky Nadžvy Barakát. Porotě předsedal Toby Lichtig, literární kritik deníku The Times.

Ocenění existuje od roku 2017, ucházet se o ně mohou nově vydané anglické překlady knih ze zemí, kde působí Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Cena je určená autorovi i jeho překladateli, kteří si rozdělují finanční odměnu 20 tisíc eur, v přepočtu 470 tisíc korun, napsala dříve agentura ČTK.

Třiapadesátiletá česká spisovatelka s bulharskými kořeny Bianca Bellová mezinárodní porotu zaujala prózou Jezero, kterou česky vydala před sedmi lety. Anglický překlad Alexe Zuckera vloni na jaře publikovalo nakladatelství Parthian Books.

Dystopický příběh vypráví o dospívajícím chlapci, jenž v kulisách neurčité postsovětské krajiny zničené bezohledným drancováním pátrá po své matce. Největšími ďábly jsou v románu Rusové, zastupující neomalené brutální chování, ničení přírody a hrubou vojenskou sílu, napsaly Hospodářské noviny.

Autorku k napsání textu inspirovala reportáž z vysychajícího Aralského jezera. Kniha už dříve získala Magnesii Literu nebo Cenu Evropské unie za literaturu.

Ocenění vyhlašované Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj obdržel jako první v roce 2018 turecký spisovatel Burhan Sönmezr, rok nato uspěl uzbecký novinář a prozaik žijící ve Velké Británii Hamid Ismailov. V roce 2020 se radoval litevský romanopisec Grigorijus Kanovičius, v dalším roce Szczepan Twardoch z Polska a naposledy vloni uspěl ukrajinský Serhij Žadan s románem Internát.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj byla v Londýně založena roku 1991 s cílem pomoct bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Zaměřuje se zejména na investice v soukromém sektoru. Po plné transformaci středoevropských zemí včetně Česka se začala angažovat také v dalších oblastech včetně Blízkého východu, Kavkazu nebo severní Afriky.

Video: Lidem hrabe, davy lze zblbnout během chvilky, říká Dyk

"Sociálními sítěmi dokážete během chvilky zblbnout davy," varuje zpěvák Vojtěch Dyk v pořadu Spotlight. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy