Orientační systém v metru, proměny plakátu. Kniha mapuje milníky českého designu

ČTK ČTK
16. 9. 2024 18:30
Jako součást projektu Identita vychází kniha Identita – příběh českého grafického designu. Obsáhlá monografie vznikala sedm let, vytvořil ji kolektiv okolo teoretičky designu a editorky Lindy Kudrnovské. Pro více než pětisetstránkovou publikaci oslovila desítky odborníků a institucí z oboru grafického designu, stejně jako sociologů nebo kulturních antropologů z Čech i zahraničí.

Linda Kudrnovská je společně s grafickým designérem a typografem Filipem Blažkem autorkou rozsáhlého projektu Identita, který kromě knihy zahrnuje také televizní cyklus, celovečerní film a plánovanou výstavu. Publikaci vydává nakladatelství Paseka.

Sedmileté zkoumání historie, současnosti i hranic oboru autorům potvrdilo, že grafický design a typografie jsou vitálními disciplínami a současná česká tvorba kvalitativně obstojí ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi.

"Tak, jako na začátku 20. let minulého století akceptovala československá společnost svou samostatnost a nebylo třeba ji dál tematizovat, přijaly o sto let později současné generace tvůrců automaticky své evropanství, inspirační zdroje nacházejí po celém světě, a přestože jsou pro ně digitální platformy samozřejmostí, konec tisku se podle nich rozhodně neblíží," shrnuje Kudrnovská.

Monografie je rozdělena do šesti kapitol nazvaných Veřejný prostor, Každodennost, Státnost a propaganda, Média, Knihy a vzdělávání a Za hranice. Každá obsahuje rozhovory, profily, studie, upozorňuje na fenomény či zajímavé oborové projekty.

Studie čtenáře provádí například orientačními systémy v architektuře a pražském metru, proměnami českého filmového plakátu, historií Bienále Brno či původním českým písmem.

Mezi zásadními projekty kniha uvádí například design pro Národní technickou knihovnu, filmový festival v Karlových Varech nebo časopis Živel. Čtenáři se dozví, kdo graficky upravil první československou ústavu, jak vznikají písma nebo proč se na plakátu k filmu Pelíšky ocitla lžička. Mohou také porovnat vizuální styly českých měst. 

Texty a eseje napsalo 22 autorů. Kudrnovská k rozhovoru ještě zastihla i renomovaného typografa Zdeňka Zieglera, publikace tak nabízí poslední rozhovor s ním pořízený těsně před jeho loňským úmrtím. Součástí Identity jsou i dosud nepublikované obrazové materiály, originální skici, makety, fotografie a dokumenty ze soukromých či veřejných sbírek.

Společně s Filipem Blažkem je Kudrnovská autorkou celého rozsáhlého projektu Identita, který kromě knihy zahrnuje televizní cyklus, celovečerní film a výstavu. Sedmidílný seriál, jímž provedl výtvarník Aleš Najbrt, začala Česká televize začala vysílat loni v lednu. V říjnu do kin zamíří film o grafickém designu režisérky Kateřiny Mikulcové.

Následovat bude výstava, kterou budou lidé moci vidět ve třech patrech pražského Musea Kampa od 12. října do 2. února 2025. Kniha současně slouží i jako její katalog.

Teoretička designu, editorka a autorka knihy Linda Kudrnovská byla šéfredaktorkou časopisu Typo zaměřeného na grafický design, typografii a vizuální komunikaci nebo členkou předsednictva mezinárodní typografické organizace ATypl. Přispívá do evropských periodik a zasedá v porotách mezinárodních soutěží.

Video: Češi měli šedivý vkus, teď žijeme ve zmatku, říká Najbrt a komentuje i Černého motýly (2. 5. 2024)

Renomovaný grafický designér Aleš Najbrt se v pořadu Spotlight vyjádřil také k návrhu Davida Černého pro pražský obchodní dům Máj. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy