Lidé se ve Strašnicích rozloučili s Wabim Daňkem. Poslechněte si ještě jednou jeho trampské hity

Kultura Kultura
23. 11. 2017 16:17
Ve strašnickém krematoriu se dnes přátelé i fanoušci rozloučili se zpěvákem a trampskou legendou Wabim Daňkem. Na obřad dorazili například hudebníci Věra Martinová, Xindl X a Ivan Hlas nebo herci Oldřich Vízner a Tomáš Hanák. Daněk zemřel 16. listopadu ve věku 70 let po delší nemoci. Zanechal po sobě desítky skladeb, které si nejen trampové prozpěvují desetiletí. Hudební kritik Jiří Černý označil Wabiho Daňka za výborného melodika, textaře a přirozeného zpěváka. "Myslím, že byl vedle Honzy Nedvěda nejvýraznější postavou nové vlny trampské písně a lze ho považovat i za folkového písničkáře," řekl Černý. Poslechněte si ještě jednou největší Daňkovy hity.
Video: YouTube / Wabi a ďáblovo stádo

Wabi a Ďáblovo stádo: Hudsonské šífy

Jeden z trampských evergreenů, který Wabi v posledních letech přezpíval se svým Ďáblovým stádem. U zrodu projektu, na němž se podíleli výrazně mladší hudebníci, stál bubeník David Landštof. 

"Když si vzpomenu na naši první schůzku s Wabim ohledně happeningu Ďáblovo stádo, musím se smát. S kamarády Pepou Štěpánkem a Lubošem Novotným jsme precizně vybírali staré evergreeny, abychom je mistrovi předložili. Wabi na mě pak koukal, jako bych spadl z višně, ale stejně si myslím, že mu oči šibalsky hrály. Všichni jsme věděli, že ten projekt je drzost a na české trampské osadě nás za to přivážou k mučednickýmu kůlu. Nakonec mě oslovil přezdívkou: Grizzly, beru si 14 dní na rozmyšlenou. Byly to nejdelší dny," řekl Landštof pro Aktuálně.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy