Lidé se ve Strašnicích rozloučili s Wabim Daňkem. Poslechněte si ještě jednou jeho trampské hity

Kultura Kultura
23. 11. 2017 16:17
Ve strašnickém krematoriu se dnes přátelé i fanoušci rozloučili se zpěvákem a trampskou legendou Wabim Daňkem. Na obřad dorazili například hudebníci Věra Martinová, Xindl X a Ivan Hlas nebo herci Oldřich Vízner a Tomáš Hanák. Daněk zemřel 16. listopadu ve věku 70 let po delší nemoci. Zanechal po sobě desítky skladeb, které si nejen trampové prozpěvují desetiletí. Hudební kritik Jiří Černý označil Wabiho Daňka za výborného melodika, textaře a přirozeného zpěváka. "Myslím, že byl vedle Honzy Nedvěda nejvýraznější postavou nové vlny trampské písně a lze ho považovat i za folkového písničkáře," řekl Černý. Poslechněte si ještě jednou největší Daňkovy hity.
Video: YouTube

Wabi Daněk: Rosa na kolejích

O hymně českých trampů Wabi Daněk v rozhovoru pro Český rozhlas řekl: "Pro mě to byla vždycky, a do dneška je, docela slušná, ale obyčejná písnička. Kdybys tušil, jak a proč vlastně vznikla… Někdy v sedmdesátém roce jsme měli ve Zlíně kapelu Rosa. A já tu píseň napsal více méně jako znělku." 

Rosa, stejně jako Píseň, co mě učil listopad, Fotky nebo Outsider Waltz pochází z ceněné desky Rosa na kolejích z roku 1984. 

 

Právě se děje

Další zprávy