Krumlovský festival po 150 letech oživí balet, jeden večer chystá Bubeníček

ČTK ČTK
4. 7. 2023 18:00
Obnovenou premiéru baletu Lesní dívka od Pavla Vranického uvede letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Dílo se na jeviště vrátí po více než 150 letech. Romantický příběh o setkání prince s tajemnou lesní pannou se koncem 18. století dočkal téměř 130 repríz.
Choreograf Jiří Bubeníček již v Českém Krumlově zahájil kurzy pro tanečníky od 14 do 35 let. S některými připraví choreografii pro zahajovací večer festivalu.
Choreograf Jiří Bubeníček již v Českém Krumlově zahájil kurzy pro tanečníky od 14 do 35 let. S některými připraví choreografii pro zahajovací večer festivalu. | Foto: ČTK

Festival tento balet uvede 21. července v podání komorního orchestru Wranitzky Kapelle, taneční choreografii vytvoří Andrea Miltnerová.

Obnovená premiéra Lesní dívky se stane součástí komponovaného večera, v jehož první půlce Wranitzky Kapelle pod taktovkou Marka Štilce zahraje skladby Josefa Myslivečka. Toho širší veřejnosti připomněl loňský hraný film Il Boemo s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. Myslivečkovy árie v Krumlově stejně jako ve snímku zazpívá Simona Šaturová.

Spojením Myslivečka s Vranickým chce festival připomenout dva české skladatele, kteří se proslavili v Evropě 18. století. Soubor Wranitzky Kapelle byl založen roku 2019 ve Vídni.

"Pavel Vranický je nejvýznamnější symfonik konce 18. století ve Vídni. Je dlouho postrádanou logickou spojnicí mezi hudebním jazykem Mozarta, Haydna a Beethovena. On je tím neznámým stupněm mezi hudebními světy těchto velikánů," tvrdí dirigent Marek Štilec, který se autorovým dílem zabývá hlouběji. Vranický žil v letech 1756 až 1808.

Štilec jej označuje za hudebního experimentátora, jenž inspiroval své současníky. Jako první, ještě před Beethovenovou Eroikou, například ve své symfonii využil formu smutečního pochodu. Na téma z jeho Lesní dívky pak Beethoven složil hudební variace.

Balet Lesní dívka se v době uvedení těšil mimořádné popularitě. Po premiéře v roce 1796 se dočkal téměř 130 repríz. Později ale upadl do zapomnění. "Poslední záznamy o produkci Lesní dívky - Das Waldmädchen - pocházejí z roku 1870. Obnovená premiéra se tak odehraje po více než 150 letech," doplňuje mluvčí krumlovského festivalu Marie Rydlová.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je nejdelší přehlídkou svého druhu v Jihočeském kraji. Od 14. července do 5. srpna letos uspořádá 18 koncertů. Zahájí ho takzvaná Francouzská noc s klavíristou Alexanderem Melnikovem, jenž za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Roberta Jindry zahraje Klavírní koncert č. 5 Camilla Saint-Saënse zvaný Egyptský, a originální choreografií Jiřího Bubeníčka za účasti evropských baletních sólistů.

"Nejširší publikum určitě zaujme temperamentní španělská hudba na koncertě Viva Espaňa, klasické americké muzikály a operety v podání skvělých sólistů z Broadwaye nebo koncert, na kterém Jan Budař a Patricie Janečková žertovně otevřou svět klasické hudby téměř každému," doplňuje mluvčí. Loni byly koncerty v průměru ze 75 procent plné. Včetně festivalové zóny, kam byl vstup zdarma, akce přilákala přes 10 tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy