Začátek sezony v pražské opeře: Rusalka s Kněžíkovou, Urbanová jako Emilia Marty

ČTK ČTK
23. 8. 2022 20:12
Nastupující hudební ředitel opery pražského Národního divadla Robert Jindra zahájí působení tuto neděli 28. srpna poetickou inscenací Rusalky od Antonína Dvořáka v režii Jiřího Heřmana. Následovat budou 11. a 14. září koncertní provedení Věci Makropulos od Leoše Janáčka s Evou Urbanovou v roli Emilie Marty.
Inscenace Rusalky měla v pražském Národním divadle premiéru roku 2009.
Inscenace Rusalky měla v pražském Národním divadle premiéru roku 2009. | Foto: archiv Národního divadla

Dirigent Jindra od sezony 2022/2023 nahrazuje dosavadního hudebního ředitele Jaroslava Kyzlinka. Uměleckým šéfem opery zůstává Per Boye Hansen z Norska. "Pro obě produkce se nám podařilo získat ideální obsazení," říká Jindra.

Inscenace Rusalky v režii tehdejšího šéfa opery Jiřího Heřmana je na programu Národního divadla od roku 2009. Původně ji hudebně nastudoval Jakub Hrůša, před několika lety ji jako hostující dirigentka řídila Kanaďanka Keri-Lynn Wilsonová. V titulní roli letos vystoupí Kateřina Kněžíková, která s Jindrou získala letošní cenu BBC Music Magazine Awards za nahrávku Phydilé. Jako Princ se představí Pavel Černoch, jenž se tuto roli chystá zpívat mimo jiné v newyorské Metropolitní opeře.

Vodníka ztvární Rakušan Günther Groissböck, kterého dirigent pro pražské hostování získal při spolupráci v Bavorské státní opeře při tamním uvedení Rusalky. Ve dvojroli Ježibaby a Cizí kněžny se představí Jana Kurucová v alternaci s Kateřinou Jalovcovou.

"Režisér Heřman zbavil Rusalku kýčovité pohádkovosti, přesněji otočil ji méně používaným směrem: proměnil ji ve svět věčných symbolů a archetypů. Proto také pročistil scénu a dokonale využil její prostorovou hloubku a šířku," napsal o inscenaci v Hospodářských novinách kritik Petr Fischer.

Podle něj prozrazuje inspiraci postupy slavného režiséra Roberta Wilsona. "Heřmanův výklad Rusalky abstrahuje od rekvizit, jen si občas neodpustí svůdnou kostýmovost, jako na bále v zámku ve druhém dějství. V dalších místech se ale režisér důsledně pokouší o ryzí divadlo, vycházející z rozhovoru prostorového a časového dělení," dodal.

Návštěvníci pražského Národního divadla se s dirigentem Jindrou budou moci následně setkat hned 11. a 14. září. při koncertním provedení Janáčkovy Věci Makropulos. Kromě Evy Urbanové v něm zazpívají výrazné osobnosti české operní scény. Adam Plachetka ztvární roli Barona Pruse, Aleš Briscein bude Albertem Gregorem, Jan Martiník zazpívá roli Dr. Kolenatého. Kristinu ztvární Jana Sibera a Vítka Michal Lehotský. Dále diváci uslyší Josefa Moravce v roli Janka, Ivana Kusnjera jako Strojníka a Yvonu Škvárovou jako Poklízečku, zatímco Komornou ztvární Michaela Zajmi.

"Účast na koncertním provedení bereme všichni jako svátek hudby. Janáček momentálně patří mezi nejhranější autory světových operních scén," podotýká Jindra. Pražská opera tímto způsobem nepřímo připomene i loňské šedesátiny Evy Urbanové. Po uvedení Věci Makropolus 14. září se na prvním balkoně Národního divadla uskuteční autogramiáda Urbanové, Plachetky, Sibery, Brisceina a dalších sólistů.

Pětačtyřicetiletý Robert Jindra absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování. V pražském Národním divadle, kde dosud nastudoval operu Così fan tutte od Wolfganga Amadea Mozarta, Dvě vdovy Bedřicha Smetany nebo Příhody lišky Bystroušky složené Leošem Janáčkem, již funkci hudebního ředitele opery vykonával od roku 2013. Kvůli neshodám s tehdejším uměleckým šéfem Petrem Kofroněm ale odstoupil.

Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, dirigoval v Opeře v Oslu, ve Slovenském národním divadle nebo Státním divadle Košice. Spolupracoval s mnoha orchestry. Letos také obsadí pozici hlavního hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

 

Právě se děje

Další zprávy