Nový generálním partnerem Pražského jara se stala společnost ČEZ

ČTK ČTK
30. 1. 2024 12:58
Nový generálním partnerem Pražského jara se stala společnost ČEZ

Energetická společnost ČEZ se stala generálním partnerem festivalu Pražské jaro. Memorandum o spolupráci toto úterý podepsali ministr kultury Martin Baxa z ODS, který je zároveň předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti Pražské jaro, a generální ředitel firmy Daniel Beneš.

V jaké výši bude společnost festival podporovat, nechtěl jeho ředitel Pavel Trojan říct. "V téměř stomilionovém rozpočtu je to částka významně převyšující příspěvky všech ostatních partnerů," uvedl pouze Trojan na dotaz Aktuálně.cz. Zhruba polovinu rozpočtu festival dostává od ministerstva kultury a pražského magistrátu, zbytek tvoří příjmy od sponzorů, mecenášů a tržby z prodeje vstupenek.

Pražské jaro se roku 2000 transformovalo z příspěvkové organizace ministerstva kultury, jakými jsou nadále Česká filharmonie nebo Národní galerie, na obecně prospěšnou společnost. Dnes je pravděpodobně nejvýznamnější českou kulturní institucí, již nezřizuje stát či samospráva a která je tak nucená k vícezdrojovému financování.

Pozice generálního partnera festivalu nebyla obsazena od roku 2018. Celá 90. léta jím byla Komerční banka, později dlouho Česká spořitelna a naposledy Cetin, patřící pod investiční skupinu PPF. Partnerství s ČEZ nyní pořadatelé uzavřeli rok předtím, než oslaví jubilejní 80. ročník. "U této příležitosti připravujeme skutečně velkolepý program s hostováním celé řady špičkových orchestrů, a to nejenom evropských. Bez podpory společnosti ČEZ bychom nemohli realizovat celou řadu projektů a v plánování být tak odvážní," doplňuje ředitel Pavel Trojan.

Největší český výrobce elektřiny ČEZ už sponzoruje Českou filharmonii, Pražský filharmonický sbor, Český národní symfonický orchestr nebo festivaly Smetanova Litomyšl, Lípa Musica, Concentus Moraviae a Janáčkův Máj. "Pro nás v ČEZ je tradice klasické hudby velmi důležitá a chceme jí dodat novou energii. Pražské jaro nemohlo zůstat stranou naší pozornosti," uzavírá generální ředitel firmy Daniel Beneš.

 

Právě se děje

Další zprávy