Kouzelná sci-fi flétna. Krobot spojil Mozartovu operu s příběhem vesmírného korábu

Kouzelná sci-fi flétna. Krobot spojil Mozartovu operu s příběhem vesmírného korábu
Doubravka Součková jako Královna noci a Petr Nekoranec coby Tamino.
Andrea Široká jako Pamina a Petr Nekoranec coby Tamino.
Andrea Široká jako Pamina a Petr Nekoranec coby Tamino.
Jana Šrejma Kačírková jako Pamina a Daniel Matoušek v roli Tamina.
Foto: Marek Olbrzymek
ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 4. 2022 21:00
Divadelní a filmový režisér Miroslav Krobot poprvé pracoval na plnohodnotné opeře. V brněnském Národním divadle nově nastudoval Kouzelnou flétnu od Wolfganga Amadea Mozarta, které vtisknul atmosféru vědeckofantastického filmu.

Premiéra se koná příští středu 13. dubna v Janáčkově divadle, nejbližší reprízy následují 14., 17., 23. a 30. dubna. Operu v německém originálu s českými titulky nastudoval Pavel Šnajdr.

"Chceme se inspirovat rozmanitostí Mozartovy hudby i komediálním potenciálem libreta," avizuje Krobot, který už Kouzelnou flétnu uvedl zkraje tisíciletí v pražském Dejvickém divadle. Nešlo však o představení rozměry srovnatelné s tím nynějším brněnským.

Mozartova poslední opera Kouzelná flétna z roku 1791 v základu vypráví pohádkový příběh o naději a lásce. Přestože vznikla pro lidové publikum, vyskytují se v ní nejrůznější symboly. "Udělat tu operu tak, aby byla přesvědčivá a zajímavá, je na Kouzelné flétně nejtěžší. Aby nebyla jenom pohádkovým klišé," nastiňuje Krobot.

Při hledání vizuální podoby se scénografem Andrejem Ďuríkem nalezli inspiraci ve fantastice. "Oba nás vizuálně bavily takové ty prastaré Star Treky ze 60. a 70. let, které jsou už dneska v podstatě pohádkové a svým způsobem vlastně dojemné," líčí režisér.

V Mozartově opeře princ Tamino za pomoci kouzelné flétny, upovídaného ptáčníka Papagena a tří zlobivých malých Géniů hledá krásnou Paminu. Tu od její matky, Královny noci, unesl mocný Sarastro.

Brněnská inscenace příběh nově propojuje s osudem vesmírné lodi, která kvůli poruše neplánovaně skončí na oběžné dráze neznámé planety.

Posádka se přenese na povrch, aby tam strávila mnoho let snahou získat znovu kontrolu nad lodí. Postupně dochází k rozkolu a kapitánově smrti. Zbytek osazenstva se rozdělí na dva tábory, které se stále snaží ovládnout vesmírné plavidlo. "Tento úkol však může splnit až nová generace," stojí v anotaci.

Jako Sarastro se představí Jiří Sulženko nebo David Szendiuch, úlohu Tamina režisér svěřil Petru Nekorancovi a Danielu Matouškovi. V roli Královny noci alternují Martina Masaryková a Doubravka Součková. Paminu zpívají Jana Šrejma Kačírková a Andrea Široká, Papagena pak nastudovali rovnou tři pěvci, a to Tadeáš Hoza, Roman Hoza a Jan Šťáva.

 

Právě se děje

Další zprávy