Chopinovu klavírní soutěž vyhrál Eric Guo, tento týden vystoupí v Praze

16. 10. 2023 10:57
Chopinovu klavírní soutěž vyhrál Eric Guo, tento týden vystoupí v Praze

Jedenadvacetiletý Kanaďan Eric Guo se stal vítězem Chopinovy mezinárodní klavírní soutěže na dobové nástroje, která tuto neděli skončila ve Varšavě. O výsledcích informoval polský deník Rzeczpospolita.

Studenta torontské konzervatoře, jenž za piano poprvé usedl jako čtyřletý a kromě toho již dříve vystudoval matematiku, záhy poznají Češi. Tento čtvrtek 19. října jej v pražském Rudolfinu doprovodí barokní orchestr Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse, zazní Klavírní koncert č. 1 e moll od Fryderyka Chopina. O tři dny později, v neděli 22. října, Guo vystoupí se sólovým recitálem ve vršovickém centru Vzlet.

Na druhém místě soutěže, které se zúčastnilo 35 umělců ze 14 zemí, se umístil pětadvacetiletý Piotr Pawlak z Polska. O třetí místo se dělí americká rodačka Angie Zhang a čínský Jung-chuan Čung.

Chopinova mezinárodní klavírní soutěž na dobové nástroje se konala podruhé. Je součástí známější Chopinovy klavírní soutěže pořádané od roku 1927 každých pět let. Dirigent českého Collegia 1704 Václav Luks letos zasedl v porotě a také dirigoval několik koncertů včetně toho zahajovacího, jehož hvězdou byla proslulá dvaaosmdesátiletá pianistka Martha Argerich.

 

Právě se děje

Další zprávy