Neznámý útočník ubodal íránského režiséra Mehrdžújího a jeho manželku

čtk Kultura čtk, Kultura, AFP
15. 10. 2023 17:02
Neznámý útočník v sobotu večer ubodal věhlasného íránského režiséra Dárjúše Mehrdžújího a jeho manželku u nich doma na předměstí Teheránu. Podle policie měli 83letý filmař, představitel íránské nové vlny, i jeho o 30 let mladší manželka, scenáristka a kostýmní návrhářka, podřezaná hrdla, napsal deník New York Times.
Režisér Dárjúš Mehrdžújí s manželkou Vahídou na snímku z roku 2015.
Režisér Dárjúš Mehrdžújí s manželkou Vahídou na snímku z roku 2015. | Foto: AFP / Profimedia.cz

Okolnosti smrti jsou nejasné, těla našla dcera. Podle polooficiální íránské agentury Tasnim se z domu obětí ztratilo několik zlatých předmětů, píší New York Times. Policie dosud neinformovala o tom, že by někoho zadržela, doplňuje agentura AFP.

Rodák z Teheránu Mehrdžújí vystudoval ve Spojených státech filozofii. Po návratu do Íránu se proslavil snímkem Kráva z roku 1969, který bodoval na několika festivalech, včetně toho benátského. Symbolické drama vypráví o jediném muži, který je v chudé vesnici vlastníkem krávy. Když musí na čas odejít, březí kráva mezitím ve stodole zemře. Ostatní se obávají, jak protagonista zareaguje, a tragickou zprávu se mu zprvu snaží zatajit. Pod vlivem události, jež povede k úpadku jeho postavení v místní komunitě i ztrátě příjmu, hrdina pozvolna propadá šílenství.

Mehrdžújího prvotinou byl nicméně film Diamant 33, parodie na snímky o agentu britské tajné služby Jamesi Bondovi. Nejenže režíroval, k mnoha svým snímkům napsal scénář a některé produkoval. Musel se potýkat s cenzurou před íránskou islámskou revolucí z roku 1979 i po ní.

Po revoluci žil několik let ve Francii, přeložil do perštiny více děl francouzského spisovatele Eugènea Ionesca. Jeho dlouhá kariéra a tvorba přispěly ke světovému věhlasu íránské kinematografie.

Čeští diváci mohli z Mehrdžújího filmů vidět například Lejlu natočenou v roce 1997. Vyprávěla o muži, který zjistí, že jeho manželka je neplodná, a pod tlakem příbuzných je donucen pojmout za manželku ještě druhou ženu. Lejla zprvu souhlasí, příchod další ženy do domácnosti v ní však vyvolá krizi. Hrdinku ztvárnila Lejla Hátamí, která později proslula rolí v oscarovém filmu Rozchod Nadera a Simin.

Z nového tisíciletí se k tuzemským divákům dostalo také Santúrí z roku 2007 o úspěšném muzikantovi, který po odchodu své ženy propadne závislosti na alkoholu a heroinu. Právě kvůli drogové tematice však tento film navzdory ocenění na íránském festivalu Fadžr vzbudil kritiku tamních úřadů a nikdy se nedostal do oficiální distribuce. Jednu z hlavních rolí v Santúrí ztvárnila pozdější hvězda íránského filmu Golšifte Farahaní, kterou rok nato Ridley Scott obsadil do Labyrintu lží.

Video: Ukázka z filmu Kráva

Mehrdžújího asi nejznámějším filmem je symbolické drama Kráva z roku 1969. Vypráví o chudém vesničanovi, pro nějž je vlastnictví zvířete vším. | Video: Firouzan Films
 

Právě se děje

Další zprávy