Mádl ve Varech uvedl nový film. Lidé tleskali ještě dlouho po závěrečných titulcích

ČTK ČTK
1. 7. 2024 18:14
Režisér Jiří Mádl v pondělí na karlovarském festivalu v premiéře představil svůj nový film Vlny. Ještě dlouho po závěrečných titulcích tvůrci sklízeli ovace vstoje. Dobové drama z konce 60. let minulého století inspiroval skutečný příběh korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu, kteří byli odhodlaní přinášet nezávislé zprávy.

"Vlnami se režisér Mádl posouvá do absolutní evropské režisérské špičky," prohlásil umělecký ředitel festivalu Karel Och. Snímek uvede do kin 15. srpna společnost Bontonfilm.

Hlavní roli Jiří Mádl svěřil Vojtěchovi Vodochodskému. "Jirka Mádl má tu výhodu, že je herec a režisér v jednom, a musím říct, že jeho práce je neuvěřitelně detailní, citlivá a rychlá, umí herce efektivně navést," popisuje Vodochodský. Zaujal jej už scénář. "Měl jsem z něj pocit, že jsem vztažený do děje filmu ještě před jeho natočením," dodává herec.

Dále ve snímku účinkují Stanislav Majer, Igor Bareš, Martin Hofmann, Tomáš Maštalír, Vojtěch Kotek, Ondřej Stupka, Táňa Pauhofová nebo Marika Šoposká.

Klíčovým dějištěm příběhu je Československý rozhlas a jeho zahraniční redakce vedená Milanem Weinerem v podání Stanislava Majera. Novináři byli navzdory cenzuře odhodlaní přinášet posluchačům nezaujaté pohledy na dění v cizině, čímž pozvedali úroveň dobového zpravodajství a publicistiky.

Film vypráví o dvou bratrech, kteří se v bouřlivých 60. letech musí rozhodnout, co je pro ně v životě důležité. "Naši dva bratři jsou naprosto rozdílní, navíc je dělí deset let. Tomáš chce zůstat v naprosté šedi, stranou všeho společenského dění, zatímco Pavlova zpupnost vůči době začíná ohrožovat jejich křehkou domácnost," uvedl již před časem Mádl.

Podle něj je vztah mezi bratry pilířem celého filmu. "Sílu vzájemného pouta poznají ve chvíli, kdy je navzdory dramatickým okolnostem zásadní postarat se jeden o druhého a ochránit smysluplný život. I za cenu toho, že budou muset mnohé obětovat," dodal Jiří Mádl.

Autor a režisér pracoval také s osobními vzpomínkami původních členů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu. Většina tehdejších originálních záznamů byla zničena, přesto tvůrci dohledali archivní materiály. Jde o dosud nezveřejněné autentické záběry lidí, kteří v srpnu 1968 natáčeli dění u rozhlasu.

"V dějové lince se ale díváme také na období několika měsíců před touto událostí. Bylo totiž zásadní pro pochopení a formování mezilidských vztahů v redakci, silných natolik, až nakonec pomohly k hrdinské rebelii, jež nám může být dodnes inspirací," dodává Mádl.

Sedmatřicetiletý budějovický rodák proslul jako herec v titulech Snowboarďáci, Gympl či Děti noci. Objevil se v televizních komediích, seriálech i pohádkách. Jako režisér a scenárista debutoval roku 2014 filmem Pojedeme k moři, který byl nominován v několika kategoriích na cenu Český lev, stejně jako jeho druhý celovečerní počin Na střeše z roku 2019.

Mádl se stal nejmladším hercem, který na karlovarském festivalu dostal Křišťálový glóbus za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Děti noci. Obdržel jej roku 2008 jako jednadvacetiletý. Vlny jsou nyní jeho třetím autorským projektem. Poslední noční davovou scénu štáb natočil vloni v listopadu na Pražském hradě.

Video: Trailer z filmu Vlny

Film Vlny začnou kina promítat 15. srpna. | Video: Bontonfilm
 

Právě se děje

Další zprávy