Jihlavský festival bude o čtyři dny delší. Uvede retrospektivu tvůrců Českého snu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 8. 2024 18:55
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava letos nabídne retrospektivu režisérů Víta Klusáka s Filipem Remundou a jejich producentské společnosti Hypermarket Film. Promítne i dokument Český sen, jenž měl premiéru před 20 lety. Pořadatelé jej označují za přelomový.
Filip Remunda a Vít Klusák ve filmu Český sen utíkají před lidmi, kterým namluvili, že je čeká hypermarket plný slev.
Filip Remunda a Vít Klusák ve filmu Český sen utíkají před lidmi, kterým namluvili, že je čeká hypermarket plný slev. | Foto: Hypermarket Film

Retrospektivu filmařů Klusáka a Remundy zařadili, protože chtějí představit Český sen mladé generaci. Festival uvede premiéru remasterované verze snímku. Ten se následně vrátí do kin.

Český sen vypráví o hypermarketu, který neexistoval, ale na jehož otevření 31. května 2003 přišlo na parkoviště v pražských Letňanech více než 3000 nedočkavých lidí. Ti se nechali zlákat rozsáhlou reklamní kampaní slibující spoustu levného zboží. Napůl mystifikační film, napůl sociologický experiment vznikl s cílem ilustrovat moc médií a vliv reklamy na člověka. Ve své době vzbudil příznivé i odmítavé reakce.

Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda na fotografii z roku 2013.
Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda na fotografii z roku 2013. | Foto: Martin Svozílek

"Autorský přístup Víta Klusáka a Filipa Remundy změnil naše vnímání dokumentárního filmu. Svými intervencemi do reality, prací s absurditou a svou touhou podstatným způsobem reflektovat nejaktuálnější společenská témata strhli pozornost diváků i médií k dokumentární kinematografii," říká ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka, podle nějž Český sen "právem patří k nejvýznamnějším českým dokumentárním filmům vůbec".

Původně šestidenní akce se od letošního 28. ročníku prodlouží na deset dní. Začne 25. října, potrvá do 3. listopadu a následně bude 14 dnů online. Hovorka si od toho slibuje větší komfort pro návštěvníky. I díky tomu, že bude prostor snímky častěji reprízovat, aby se dostalo na více zájemců.

Zázemí akce bude ve Stříbrném domě, kde sídlí jihlavské Centrum dokumentárního filmu. Důvodem je rekonstrukce budov Oblastní galerie Vysočina, které festival využívá obvykle.

Ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka s letošním plakátem.
Ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka s letošním plakátem. | Foto: Radek Lavička

Delší doba konání umožní také rozšířit Inspirační fórum, které je pravidelnou součástí přehlídky. Letos se tu bude diskutovat o volném čase, válce, imunitě či klimatické krizi, o které promluví britský filozof Timothy Morton z Riceovy univerzity v USA. Dalšími hosty budou kanadský spisovatel Nick Srnicek z londýnské King's College a feministická teoretička Helen Hester z University of West London, jimž v češtině nedávno vyšla kniha Až skončí práce.

Inspirační fórum představí i nový program nazvaný Inspirační schůzování, v jehož rámci budou lidé moci přinášet vlastní témata.

Festivalový plakát opět vytvořil knižní grafik a ilustrátor Juraj Horváth. "Rukopis, který jihlavskému plakátu a festivalu každý rok vtiskne, je neopakovatelný a máme radost z toho, jak diváci na jeho nápady reagují," pochvaluje si ředitel Marek Hovorka.

Plakátu dominují modré a béžové odstíny, a hlavně motivy ostrova. Ten byl dějištěm mnoha literárních i filmových děl a podle Hovorky jej lze interpretovat mnohostranně. "Ať už je místem objevů, místem ztracení, místem izolovanosti i místem nějakého dobrodružství. S nadsázkou lze říct, že i filmy na festivalu jsou takovými ostrovy, které mohou diváci během festivalu objevovat a putovat jako mořeplavci, jako cestovatelé z jednoho na druhý," přirovnává Hovorka.

Loni jihlavský festival nabídl 357 snímků. V kinech nebo online je vidělo na 90 tisíc diváků. Prodalo se asi 5300 akreditací. Nejlepším českým dokumentem se stala Světloplachost natočená ve stanici metra v ukrajinském Charkově.

Video: Trailer z filmu Český sen

Kvůli filmu Český sen v roce 2003 více než 3000 lidí přišlo na otevření neexistujícího hypermarketu v pražských Letňanech. | Video: Hypermarket Film
 

Právě se děje

Další zprávy