Festival Jeden svět vyhrál palestinský film. Vykresluje těžký osud člověka z Gazy

ČTK ČTK
29. 3. 2024 8:35
Vítězem letošního ročníku festivalu o lidských právech Jeden svět se stal film Život je skvělý palestinského režiséra Mohameda Jabalyho o životě v norském exilu. Cenu poroty za režii obdržela Kumjana Novakova se snímkem Když rozum mlčel. V hlasování diváků zvítězil dokument Moje nová tvář režisérky Jarmily Štukové.
Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil i prezident Petr Pavel. Na snímku je ředitel festivalu Ondřej Kamenický.
Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil i prezident Petr Pavel. Na snímku je ředitel festivalu Ondřej Kamenický. | Foto: ČTK

Slavnostní vyhlášení se za účasti prezidenta Petra Pavla konalo ve čtvrtek večer v pražském kině Lucerna.

Život je skvělý předkládá osobní dokumentární výpověď mladého palestinského filmaře Mohameda Jabalyho, který se vypraví na svůj první výjezd do Evropy. Kvůli zavřeným hranicím doma se však z měsíčního pobytu v Norsku stává nucený exil. Coby Palestinec je podle norských úřadů člověkem bez státní příslušnosti. Jeho možnost legálně zůstat v zemi komplikuje fakt, že navzdory talentu a zkušenostem nemá formální filmové vzdělání.

Tvůrce tak začne dokumentovat studené severské dny naplněné čekáním na otevření hranic a rozhodnutí úřadů. Celý jeho dosavadní život v Gaze se mezitím smrskne do neosobní obrazovky během videohovorů.

"Dokument jímavě vykresluje těžký osud gazského filmaře," konstatovala porota, podle níž autor našel inspirativní podporu u malé norské komunity. Na snímku ocenila i humor a deníkovou formu. "Vypráví univerzální příběh o vytrvalosti, síle a naději s neuvěřitelnou citlivostí vůči tomu, co nás spojuje," dodávají porotci.

Film oceněný za režii Když rozum mlčel využívá archivní materiály haagského tribunálu a dává hlas ženám, které během války v Bosně a Hercegovině čelily brutálnímu sexuálnímu násilí a mučení. "Ačkoli se film týká jedné konkrétní historické události, vypovídá zároveň o všech ozbrojených konfliktech, které v dnešní době probíhají, a o stále častějším využívání znásilnění jako válečné zbraně," upřesňuje porota.

Cenu poroty Václava Havla za nejlepší film získal titul Extremisti.br, jejž režíroval brazilský dokumentarista Caio Cavechini. Zachycuje rozdělenou brazilskou společnost, kde jsou výhrůžky a násilí běžnou taktikou pravicových extremistů.

Diváci svého favorita vybrali z 96 celovečerních filmů, mezi nimiž byly dokumenty a letos poprvé také hrané snímky s lidskoprávní tematikou. Cenu publika získal dokument Moje nová tvář. Jeho hrdinka se zotavuje po útoku bývalého partnera kyselinou, učí se žít se ztrátou zraku a hledá novou cestu životem.

Pražskou část festivalu letos navštívilo na 21 tisíc diváků. Ve více než čtyřicítce měst po celé republice potrvá Jeden svět až do 21. dubna.

Součástí festivalu je každoročně předávání ocenění Homo Homini. Společnost Člověk v tísni je od 90. let minulého století uděluje osobnostem a skupinám, které se významně zasloužily o ochranu lidských práv a demokracie.

Ocenění letos převzali zástupci vězněné redakce nezávislého ázerbájdžánského online média Abzas Media.

Video: Trailer z vítězného filmu Život je skvělý

Trailer z vítězného filmu Život je skvělý, který natočil Palestinec Mohamed Jabaly. | Video: Jeden svět
 

Právě se děje

Další zprávy