Chtěl vystavit Hirsta. U soudu si za zpronevěru vyslechl trest osmi let vězení

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 9. 2023 15:29
Soud ve středu uložil pražskému galeristovi Janu Třeštíkovi osm let vězení za zpronevěru a milionové podvody při obchodech s uměleckými díly. Součástí trestu je i maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem. Někdejšímu řediteli kutnohorské Galerie Středočeského kraje zároveň soud zajistil majetek a zakázal mu jej převádět, zatížit, poškodit nebo zničit.
Galerista Jan Třeštík roku 2018 v pražské Hauch Gallery.
Galerista Jan Třeštík roku 2018 v pražské Hauch Gallery. | Foto: Honza Mudra

Verdikt není pravomocný, Třeštík vinu odmítá. Na místě se odvolal a podal stížnost proti zajištění majetku.

"Jde o závažnou trestnou činnost majetkového charakteru, která byla spáchána nikoliv ojedinělým jednáním. Jedná se o soustavné podvodné získávání finančních prostředků, případně zpronevěřování finančních prostředků klientům," uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Silvie Slepičková. Podle ní Třeštík "spáchal dva zvlášť závažné zločiny, u kterých je trestní sazba od pěti do deseti let odnětí svobody", zdůvodnila výši trestu.

Za polehčující okolnost soudkyně označuje dosavadní řádný život obžalovaného. Naopak mu přitížila ziskuchtivost a promyšlenost jeho skutků včetně obstarávání falešných dokumentů, dodala Slepičková. Trestní oznámení na Třeštíka podali poškození klienti.

Obžaloba se týká mimo jiné obrazu Kruh a skvrna, jehož autorem je Vasilij Kandinskij. Podle rozsudku Třeštík nechal obraz bez vědomí jeho majitele odvézt po skončení výstavy v Národní galerii do kasina v Rozvadově a následně ho zase převezl do Prahy, kde ho v roce 2018 předal jako zástavu za své nesplacené závazky jinému podnikateli. Tomu ovšem nesdělil, že není oprávněným vlastníkem malby.

Ze zachycené komunikace mezi oběma muži je podle soudu zřejmé, že podnikateli nešlo konkrétně o daný obraz, ale o vrácení peněz. Třeštík mu dle soudkyně plátno předal proto, že chtěl oddálit řešení situace.

Galerista Jan Třeštík roku 2018 v pražské Hauch Gallery.
Galerista Jan Třeštík roku 2018 v pražské Hauch Gallery. | Foto: Honza Mudra

Kauzu dříve popsal server Seznam Zprávy. Podle něj se galerista hájil mimo jiné tím, že Kandinského obraz vydal, protože ho daný podnikatel tvrdě vydíral podpálením galerie a chtěl po něm vrátit peníze dřív, než byla půjčka splatná.

Podle rozsudku si navíc Třeštík ponechal peníze, které od klienta dostal na nákup originálů od malířů Oskara Kokoschky a Hanse Hofmanna. Obrazy se mu nepodařilo získat, peníze ale nevrátil a použil je k vlastním účelům. Soudu se nepodařilo ověřit informaci, že je Třeštík prohrál v kasinu.

"Ve výpovědi z přípravného řízení ale na několika místech zmiňoval hraní hazardních her a prohrání částky," uvedla soudkyně Slepičková. "Na co finanční prostředky vynaložil, podle mínění soudu až tak podstatné není," uzavřela.

Dvaačtyřicetiletý Třeštík se v únoru 2009 stal prvním ředitelem kutnohorské galerie Gask, dříve známé jako České muzeum výtvarných umění. Zpočátku jej ve funkci výrazně podporoval později odsouzený středočeský hejtman David Rath z ČSSD.

Mediálně na sebe galerista upozornil zejména slibem, že uspořádá výstavu tehdy nejdražšího evropského výtvarníka Damiena Hirsta, kterého proslavily mimo jiné objekty s vypreparovanými zvířaty ve formaldehydu. Přehlídka, jež měla stát až osm milionů korun, se však navzdory opakovaným proklamacím neuskutečnila a Třeštík ve funkci po roce a půl skončil.

Už od roku 2008 provozoval soukromou Prinz Prager Gallery. Sedm let nato v pražském Karlíně otevřel Hauch Gallery, která v Pobřežní ulici funguje doteď.

V roce 2015 odvolací pražský městský soud uznal Jana Třeštíka vinným z toho, že neoprávněně vydal osvědčení k vývozu obrazu Pabla Picassa za desítky milionů korun do zahraničí. Podílel se tak na pokusu dílo nelegálně dostat z republiky, konstatovala soudkyně. Ta však zrušila podmínku, kterou galeristovi předtím vyměřil obvodní soud, jinými slovy mu nakonec nebyl uložen trest. "S rozsudkem jsem přirozeně spokojený," prohlásil tehdy Třeštík, přestože vinu popíral a případ označil za zveličenou administrativní chybu. Malba se za hranice nedostala, nejasností ve vývozních dokumentech si všimli celníci na ruzyňském letišti a dílo zadrželi.

Tři roky nato média informovala, že Třeštík v Hauch Gallery uspořádal aukci amatérských obrazů Jaroslava Faltýnka, tehdejšího místopředsedy hnutí ANO. Podle webu Seznam Zprávy později vztah Třeštíka k důležitým lidem doložilo, když byl za pandemie koronaviru v době přísných hygienických opatření na zakázaném večírku, který právě Faltýnek svolal v restauraci na pražském Vyšehradě s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Toho schůzka stála místo ve vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy