Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Arnold Schwarzenegger v Terminátorovi 2.
Arnold Schwarzenegger v Terminátorovi 2. | Foto: Bohemia MP

Spektakulární

Snímek pochopitelně nestál jen na robotovi zabijákovi, který dovede protéct mřížemi, měnit podobu a složit se zpět, i když je rozseknut vedví. Cameron hlavně napsal skvělé postavy, mistrně pracoval s napětím, emocemi i dosud nevídanými akčními scénami.

Nápad udělat ze Schwarzeneggerova monstra kamarádského robota, který tentokrát chrání náctiletého chlapce, byl skvělý. A zafungoval právě v době, kdy se do kurzu dostaly populární "kámošské" komedie o nesourodých parťácích. Jenže žádná nedostávala od filmových kritiků přízviska jako vizionářská, revoluční či spektakulární.

Cameron se opět zapsal do dějin, druhý Terminátor byl nejúspěšnějším filmem roku a třetím nejúspěšnějším titulem všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy