Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Leonardo DiCaprio ve filmu Titanic.
Leonardo DiCaprio ve filmu Titanic. | Foto: 20th Century Studios

Král světa

Cameronova schopnost smísit romantické melodrama se sugestivním katastrofickým spektáklem byla jakýmsi příznačným polibkem dávného Hollywoodu s kinematografií 21. století. Podobné velikášství vedlo k obřím krachům, jak dobře ví třeba režisér Michael Cimino se svým přehnaně drahým a ambiciózním propadákem Nebeská brána.

Jedna minuta Titanicu stála více než milion dolarů a problémy se štábu také nevyhýbaly. Původních 138 natáčecích dní se protáhlo na 160, neboť spousta členů trpělo různými nemocemi způsobenými dlouhým pobytem ve studené vodě. Výsledek však dobře známe.

Titanic jako první film v dějinách utržil více než miliardu dolarů, konkrétně o 810 milionů více. Získal 11 Oscarů a Cameron se v narážce na známou větu představitele hlavní role Leonarda DiCapria z tohoto filmu mohl spokojeně pasovat na "krále světa".

 

Právě se děje

Další zprávy