Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Původního Terminátora z roku 1984 před několika lety znovu promítalo kino Aero. | Video: Aerofilms

Noční můra jménem Terminátor

Když Cameron pobýval v Římě, kde pracoval na postprodukci Pirani 2, onemocněl vysokými horečkami. A zdál se mu nezvykle sugestivní sen, spíše noční můra. Temná vize budoucnosti, v níž lidstvo sužují roboti.

Byl sám, nemocný v cizím městě, a z tohoto horečnatého snu vznikla jedna z nejslavnějších filmových postav a sérií všech dob. Terminátor přišel v roce 1984 se směsí sci-fi o cestování v čase a hororu či thrilleru, což nebylo tehdy vůbec běžné. A Cameron se už na začátku kariéry projevil jako vizionář a také precizní, velmi detailní umělec.

Jak sám poznamenal, ze snu nepochází jen premisa, ale též estetika filmu o vražedných strojích z budoucnosti odhodlaných vyhubit lidstvo. Už to, jak pomalu se snímkem pohybuje Arnold Schwarzenegger v roli titulního zabijáckého monstra, což v kombinaci s nulovou mimikou posiluje jeho hrozivost a nelidskost, vychází ze snové logiky. Cameron se už tehdy projevil jako někdo, kdo umí budovat silné charaktery a počkat si, než dojde na akci. Aby pak každý pohyb a každé namíření zbraně mělo o to větší účinek.

Terminátor se oproti mnoha dobovým sci-fi držel při zemi, šlo o bezútěšné, temné, sugestivní dílo. Linda Hamiltonová coby Sarah Connorová se stala jednou z nejznámějších hollywoodských hrdinek, o ikoničnosti Schwarzeneggerovy role nemluvě. Přitom byla dílem náhody. Rakouský svalnatec se měl původně ujmout kladné postavy. A zabijáckého robota měl ztvárnit Lance Henriksen. Rakušana naštěstí při čtení scénáře napadlo, že by se hodil spíše na zápornou roli. Měl pravdu.

 

Právě se děje

Další zprávy