Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan ve filmu Šarlatán.
Ivan Trojan ve filmu Šarlatán. | Foto: Zuzana Panská

Padesát odstínů žluti

Životopisné drama Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové a scenáristy Marka Epsteina o léčiteli Janu Mikoláškovi, který mimo jiné diagnostikoval stav lidí podle pouhého pohledu na jejich moč, postavilo Ivana Trojana před výzvu hrát skutečnou historickou, navíc dost rozporuplnou postavu.

Jak poznamenala samotná polská režisérka, která v poslední době stále častěji točí v Česku, Trojan má tendenci své postavy obhajovat a vylepšovat. Možná i díky tomu, že se musel popasovat s tím, jak ztvárnit eticky problematického hrdinu a neodcizit se divákům, vznikl přesvědčivý portrét. Trojan za jednu ze svých nejnáročnejších rolí, klenoucích se přes několik dekád, získal svého dosud posledního, sedmého Českého lva.

 

Právě se děje

Další zprávy