Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan v seriálu Svět pod hlavou.
Ivan Trojan v seriálu Svět pod hlavou. | Foto: Česká televize

Znovu režimním policistou

Remake britského seriálu Svět pod hlavou byl pro Ivana Trojana jednou z prvních ambicióznějších seriálových rolí. Vedle Četnických humoresek, kde ztělesnil strážmistra Bedřicha Jarého, se v televizi objevoval buď v drobných komických etudách, jako byla vynikající figura trenéra v Okresním přeboru, nebo v hravých projektech spojených s poetikou Dejvického divadla typu Čtvrté hvězdy.

Svět pod hlavou z roku 2017 spojil původní britský nápad cestování časem s lokálním prostředím socialistického marasmu. Seriál režisérů Marka Najbrta a Radima Špačka, v němž Trojan opět ztvárnil - tentokrát dosti svérázného - příslušníka bezpečnostních složek, patřil k nejlépe hodnoceným dílům České televize.

 

Právě se děje

Další zprávy