Irák poprvé uvidí na vlastní oči Pabla Picassa. Na výstavě v Bagdádu jsou i Dalí nebo Chagall

ČTK ČTK
28. 11. 2017 13:50
V iráckém Bagdádu je poprvé k vidění výstava prací Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Marca Chagalla a dalších špičkových umělců. Postaral se o ni sběratel, jenž si nepřeje být jmenovaný. Je jím Iráčan žijící ve Spojených arabských emirátech a v rodné Karbale nebo právě v Bagdádu by jednou rád vybudoval soukromé muzeum věnované Picassovi. Umění sbírá třicet let.
Salvador Dalí na výstavě v Bagdádu.
Salvador Dalí na výstavě v Bagdádu. | Foto: galerie Hiwár

V bagdádské galerii Hiwar je díky tamnímu sběrateli v Iráku vůbec poprvé k vidění výstava díla Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Joana Miróa a Marka Chagalla

Návštěvníci mohou vidět 42 děl (z toho 24 od Picassa), která jsou majetkem Iráčana žijícího ve Spojených arabských emirátech, jenž si nepřál zveřejnit své jméno. Podle galeristy Kásima Sabtího chtěl vybudovat v Bagdádu nebo ve své rodné Karbale soukromé muzeum věnované Picassovi. 

To se mu ale prozatím nesplnilo, protože vzhledem k bezpečnostní situaci v Iráku nebylo možné zajistit výtvarným dílům dostatečnou ochranu. Sbírku prý sběratel budoval třicet let, odkupní cena děl se pohybuje v přepočtu mezi 320 a 540 tisíci korunami. 

Cílem výstavy, která je podle malíře Muhammada Šaukího dokladem návratu stability do Iráku, je mimo jiné umožnit studentům umění spatřit práce slavných umělců na vlastní oči.

 

Právě se děje

Další zprávy