Dal do něj vlastních 120 milionů dolarů. Coppola uvede očekávaný film v Cannes

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
11. 4. 2024 19:43
Před skoro půl stoletím americký režisér Francis Ford Coppola vyhrál Zlatou palmu na festivalu v Cannes s filmem Apokalypsa. Letos se tam autor trilogie Kmotr nebo snímku Dracula vrátí s velkorozpočtovým projektem Megalopolis, na němž pracoval několik desítek let. Bude s ním soutěžit o hlavní cenu, oznámili ve čtvrtek pořadatelé.
Francis Ford Coppola v roce 2022 na oslavách 50. výročí svého filmu Kmotr.
Francis Ford Coppola v roce 2022 na oslavách 50. výročí svého filmu Kmotr. | Foto: Reuters

Nápad na Megalopolis dostal Coppola už při natáčení Apokalypsy v roce 1979. První verzi scénáře dokončil začátkem 80. let, znovu se k němu vrátil roku 1991, kdy do kin uvedl třetí díl gangsterky Kmotr. Postupně se ale epický příběh, střídavě označovaný za utopii či dystopii a odkazující ke starému Římu, prodražoval a stále odsouval.

Až v roce 2019 tento nápad Coppola znova oprášil. Protože mu na něj stále nikdo nechtěl dát peníze, do natáčení investoval z vlastní kapsy 120 milionů dolarů, v přepočtu 2,8 miliardy korun, napsal časopis Hollywood Reporter. Podle webu Variety.com kvůli tomu režisér musel prodat část svých vinic. Dnes pětaosmdesátiletý filmař částku potvrdil. Argumentuje tím, že podobně mu před desítkami let velká studia nevěřila, když chtěl vytvořit temný film o vietnamské válce Apokalypsa.

Program představili ředitel canneského festivalu Thierry Frémaux a jeho prezidentka Iris Knobloch.
Program představili ředitel canneského festivalu Thierry Frémaux a jeho prezidentka Iris Knobloch. | Foto: ČTK / AP

Nyní už je Megalopolis, ve které účinkují hollywoodské hvězdy Adam Driver, Dustin Hoffman, Shia LaBeouf, Laurence Fishburne nebo herečka Aubrey Plaza, hotová a Coppola již uspořádal první pracovní projekci pro možné zájemce z řad distributorů. Sotva to začalo vypadat, že snímek vzbudil jen vlažný zájem, podařilo se mu nyní dostat na hlavní soutěže v Cannes, což výrazně posilní jeho pozici, argumentuje Variety.com.

Kompletní program pořadatelé zveřejnili tento čtvrtek. V hlavní soutěži 77. ročníku festivalu, jenž se na francouzské Riviéře uskuteční mezi 14. a 25. květnem, bude o hlavní cenu Zlatou palmu soutěžit 19 titulů. Kromě Coppolova filmu jsou mezi nimi horor The Shrouds kanadského režiséra Davida Cronenberga, který v Cannes roku 2006 získal cenu za celoživotní přínos, nebo film Rusa Kirilla Serebrennikova o ruském spisovateli a politikovi Eduardu Limonovovi.

Diváky dále čekají nové snímky režisérů Jacquese Audiarda, který do svého muzikálu z prostředí mexických drogových kartelů nazvaného Emilia Perez obsadil hollywoodskou hvězdu Selenu Gomez, nebo Jorgose Lanthimose. Ten na svém nejnovějším díle znovu spolupracoval s herečkou Emmou Stone, jež nedávno získala Oscara za jeho Chudáčky.

Vpravo je Sebastian Stan jako mladý Donald Trump ve filmu The Apprentice.
Vpravo je Sebastian Stan jako mladý Donald Trump ve filmu The Apprentice. | Foto: Tailored Films Ltd

V hlavní soutěži dále nechybí novinka Paola Sorrentina nazvaná Parthenope s hercem Garym Oldmanem nebo erotický thriller Motel Destino od brazilského režiséra Karim Aïnouze.

Íránský režisér Ali Abbasi v Cannes představí film The Apprentice, který se vrací k začátkům budoucího amerického prezidenta a toho času realitního podnikatele Donalda Trumpa. Ztvární jej Sebastian Stan, zatímco slavná herečka Cate Blanchett bude v jiném novém filmu Rumours hrát političku lehce připomínající předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Tento snímek ale pořadatelé promítnou mimo hlavní soutěž, stejně jako velkorozpočtovou hollywoodskou Furiosu: Sága Šíleného Maxe od George Millera v hlavní roli s Anyou Taylor-Joy nebo první díl westernového eposu Horizon: An American Saga od Kevina Costnera, který v něm zároveň ztvárnil hlavní roli. Mimo soutěž je zařazený také zahajovací film, road movie Le Deuxième Act režiséra a hudebníka Quentina Dupieuxe.

Po červeném koberci se projdou slavní herci jako Nicolas Cage nebo Demi Moore. Jen v delegaci k novému filmu režiséra Paula Schradera nebudou chybět Richard Gere, Uma Thurman a Jacob Elordi.

Porotě letos předsedá Greta Gerwig, režisérka loňského hollywoodského hitu Barbie. Zlatou palmu za celoživotní přínos na závěrečném večeru 25. května převezme George Lucas, tvůrce sérií Star Wars a Indiana Jones, který příští měsíc oslaví osmdesátiny. Vloni si hlavní cenu z canneské soutěže odvezlo justiční drama Anatomie pádu, které později získalo Oscara za scénář.

Video: Je třeba strašit válkou, říká Marhoul

"Válku je třeba lidem přibližovat a díky tomu v nich vzbuzovat empatii a vůli dál pomáhat," řekl v pořadu Spotlight režisér Václav Marhoul. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy