Husa na provázku zahajuje sezonu s filozofkou, uvede hry o bydlení a Ursinym

ČTK ČTK
8. 9. 2023 15:00
Premiérou inscenace Antieva tento pátek zahájí sezonu brněnské Divadlo Husa na provázku. Režisérka Anna Davidová ji před pěti lety uvedla v pražském divadle Masopust. Teď v Brně zaplní mezeru po jiné inscenaci Pammrová/Březina, kterou museli divadelníci stáhnout po smrti protagonistky Ivany Hloužkové. Ta zemřela letos na jaře ve věku 62 let.
Divadlo Husa na provázku zahajuje sezonu inscenací Antieva, ve které hrají Tereza Maxmilián Marečková a Zdislava Pechová.
Divadlo Husa na provázku zahajuje sezonu inscenací Antieva, ve které hrají Tereza Maxmilián Marečková a Zdislava Pechová. | Foto: ČTK

Právě toto dílo si Husa na provázku vybrala, neboť rovněž vychází z díla moravské filozofky a spisovatelky Anny Pammrové, která žila v letech 1860 až 1945. Antieva se jmenuje její posmrtně vydaná kniha, prozaický portrét vlastního dětství. Autorka v ní popisuje úsek mezi pátým a devátým rokem života, kdy byla odňata od rodiny a dána na výchovu ke kmotře.

"Půjde o návrat této opomíjené filozofky z tišnovských lesů na Provázek a zároveň o hold Ivaně Hloužkové, která ji u nás úžasným způsobem ztvárnila," vysvětluje umělecký šéf divadla Martin Sládeček. Na sklepní scéně se divákům představí Sylvie Kee Krupanská, Tereza Maxmilián Marečková nebo Tereza Dočkalová, po páteční premiéře následují nejbližší reprízy 14. a 25. září.

Heslo nové sezony Husy na provázku zní "Bydlím, tedy su". Soubor slaví 30 let působení v nynějším sídle, tedy Domě pánů z Fanalu na Zelném trhu, a proto se zaměří na problematiku bydlení. "Jistoty střechy nad hlavou, pod níž ročně přivítáme tisíce Brňanů a Brňanek, si coby divadlo vážíme tím spíš, že se jí těšíme v době, kdy je pro mnohé z nás stále nesnadnější ji ve svém osobním životě získat nebo si udržet," myslí si Sládeček.

Téma bydlení chce s kolegy pojmout v politické, společenské i existenciální rovině prostřednictvím šesti inscenací od tvůrců, kteří mají k Brnu blízko.

Do světa v Berlíně žijící brněnské rodačky, osmačtyřicetileté spisovatelky Dory Kaprálové, diváky vezme inscenace nazvaná Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna v režii Kamily Polívkové. Na ni naváže provokativní autorský projekt Reality s podtitulem Hororová show o bydlení v Brně od mladého dua režisérů a dramaturgů Petra Erbese a Borise Jedináka.

Na snímku z inscenace Antieva jsou Tereza Maxmilián Marečková a Dušan Hřebíček.
Na snímku z inscenace Antieva jsou Tereza Maxmilián Marečková a Dušan Hřebíček. | Foto: ČTK

Třetí premiérou ve velkém sále bude dramatizace románu Sága rodu Marxů od již nežijícího španělského spisovatele Juana Goytisola, kterou režíruje Jan Mikulášek.

Na sklepní scéně vytvoří Anna Davidová komorní inscenaci Nie sme doma na motivy dopisů, které si z pokoje do pokoje posílali hudebník Dežo Ursiny se synem Jakubem. Sklepní scénu si pro svou premiéru zvolilo také loni založené seniorské Studio 60+. Inscenací s názvem Napečeno mám se jeho členky a členové pokusí vypořádat s předsudky o stáří.

Novými posilami souboru jsou herečka Markéta Matulová, která přichází z Ostravy ověnčená dvěma Cenami divadelní kritiky, a čerstvý absolvent JAMU Matouš Benda. "Těším se na to, co se bude v příští sezoně dít, ať už na jevišti divadla, nebo v jeho zákulisí. Přeji si poznat, jaké je pracovat v Divadle Husa na provázku," uvedla Matulová.

 

Právě se děje

Další zprávy