Velké zklamání na jazzovém festivalu

Richard Klíčník
28. 10. 2005 23:29
Pauer předvedl Praze podprůměrný výkon.

Praha - Klavírista Fritz Pauer je zakladatelem stejnojmenného tria ve složení Fritz Pauer klavír, Walter Grossrubatcher bicí, Johannes Strasser bass. Trio navázalo před několika lety spolupráci s českým smyčcovým seskupením Apollon Quartet a v projektu "Klangburg Concertino" nastudovalo na středověkém hradě Rappetenstein v Rakousku dílo s historicko-mystickým dějem, kde se prolíná zvuk jazzového tria se zvukem smyčců.

Pauer v mládí ohromoval svou brilantní hrou na piáno. Bohužel při koncertu v Redutě se o něčem podobném mluvit nedá ani zdaleka. Předvedl těžkopádný, jakoby ospalý výkon, který zcela zaostával za výkony ostatních muzikantů a rušil celkový dojem.

Jeho dílo Klangburg Concertino je jakousi směskou stylů, ve které se snaží o míšení klasické a jazzové hudby, ale zároveň nepřináší vůbec nic nového. Jedná se o hudbu těžce popisnou, která se snaží vyprávět děj za každou cenu. Právě to je její největší úskalí a způsobuje v mnoha pasážích těžkopádnost. Posluchače může zaujmout snad pouze hlavní téma kompozice konečně se pouštějící se imaginace. To se sice objeví jen dvakrát, ale i za tak krátkou dobu se poučenému posluchači vybaví dílo Michaela Nymana, kterému se pasáž podobá v harmonické i melodické lince více než náhodně.

Apollon Quartet sice hrál se zaujetím, ale ani to nestačilo k tomu, aby se vystoupení Fritze Pauera nestalo největším zklamáním letošního jazzového festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy