Polská avantgarda na pražském pódiu

Richard Klíčník
26. 10. 2005 23:55
XXIX. pražský jazzového festival se přehoupl do druhé poloviny.

Večer patřil nekonvenčnímu polskému duu Kaftet a české zpěvačce Evě Emingerové a jejímu triu.

Už program jazzového festivalu říká, že Kaftet patří ke špatně zařaditelným kapelám. Vůdčí osobností dua je absolvent krakovské Hudební akademie cellista a skladatel Marcin Kryzanowski, druhým, neméně zajímavým muzikantem je bubeník Macio Moretti. Oba dva patří ke špičkám současné polské jazzové scény.

Na festivalu předvedli vlastní avantgardní suitu s pěti částmi, hranou bez přerušení. Kryzanowski hrající na elektrické cello používal pro zhutnění zvuku zkreslovače a nahrané smyčky. Struktura začátku kompozice byla značně nečitelná a expresionistická, nejpůsobivější z ní byla virtuózní Kryzanowskeho hra na cello. V druhé polovině se harmonická i rytmická linka vyčistila a hudebníci nabídli posluchačům lépe pochopitelnou fúzi vážné a nonarteficiální hudby, kde hlavní slovo měl rytmus Macia Morettiho, který kromě bicích experimentoval s nejrůznějšími pomůckami včetně žertovné chrčící lebky. Kryzanowsky jej doplňoval rytmickými smyčkami svého čela a netradičním pojetím cellové hry.

S jazzem jejich vystoupení mělo společného pramálo, ale přesto nabídli zajímavý hudební zážitek, který byl pro festival přínosem.

Po přestávce vystoupila se svým triem Eva Emingerová. Ta je známa jako zkušená jazzová zpěvačka, která se na české scéně objevuje od samého počátku devadesátých let. V poslední době spolupracuje se třemi mladými muzikanty (Matěj Benko piano, Jan Greifoner kontrabas a Branko Křížek bicí), se kterými v roce 2004 natočila album Sophisticated Lady.

Emingerová předvedla slušný pěvecký výkon, který byla ale zcela zastíněn fenomenálním mladým pianistou Benkem. Ten je i autorem většiny aranží klasických jazzových standard. Celé trio je klasickým představitelem vlny new jazz, která i přes originální pojetí má svoje kořeny stále pevně ve zlaté éře jazzu a jejím repertoáru.

Benka přímo magicky přitahuje latino jazz, který hraje lehce a s bravurou a je jeho nejsilnější stránkou. Seskupení dohromady předvedlo výkon, který rozehřál publikum konsternované z předchozího výkonu Kaftetu. Zejména trio Emingerové může patřit k nadějím české jazzové scény.

 

Právě se děje

Další zprávy