Velké letní festivaly ve Francii nebudou, pořadatelé kritizují vládu

ČTK/AFP
6. 4. 2021 13:15
Velké letní festivaly ve Francii nebudou, pořadatelé kritizují vládu

Velké letní festivaly ve Francii se kvůli pandemii koronaviru nebudou smět konat ani letos. Návštěvníci přijdou o další ročník hudebních akcí Solidays, Hellfest, Garorock, Eurocks nebo Lollapalooza. Zrušen je i festival komiksu v Angoulême, píše agentura AFP.

Pořadatelé kritizují vládu za nízkou podporu, zatím jim slíbila jen 30 milionů eur, v přepočtu asi 780 milionů korun. Stát v létě povolí konání akcí pro maximálně 5000 účastníků. Diváci budou muset sedět a dodržovat rozestupy.

"Nepopíráme pandemii, ale je nám zle z toho, že letos musíme akci zrušit ještě dřív než v roce 2020," říká Jean-Paul Roland, šéf festivalu Eurocks, který roku 2019 navštívilo 128 tisíc lidí. Kompenzace od vlády jsou podle něj nízké, 30 milionů eur si musejí rozdělit pořadatelé ze všech uměleckých oborů včetně výtvarného umění a divadla. "Žádali jsme o padák, abychom přežili pád, a místo toho jsme dostali matraci, na které máme přistát, a pořád se ještě dohadujeme o tom, jak bude tlustá," kritizuje Roland.

Jen hrstka pořadatelů počítá s tím, že letní akce uskuteční v omezeném režimu. Zatím s tímto scénářem pracují organizátoři divadelního festivalu v Avignonu nebo filmové přehlídky v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy