Úspěch české hudby. Zpěvák Mikolas Josef jako teprve druhý Čech postoupil do finále Eurovize

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 5. 2018 23:14
Na lisabonském sportovním stadionu Altica, jenž pojme 20 tisíc diváků, se v úterý uskutečnilo první semifinále písňové soutěže Eurovize. Česko s pořadovým číslem 5 zastupoval dvaadvacetiletý Mikolas Josef. Pražák žijící střídavě ve Vídni uspěl a v sobotu ho čeká finále.
Mikolas Josef v semifinále předvedl píseň Lie To Me | Video: Associated Press

Lisabon - Mikolas Josef v úterý okolo jedenácté hodiny večerní jako teprve druhý český účastník písňové soutěže Eurovize postoupil do finále.

V hlasování odborných porot i diváků dále uspěly Rakousko, Estonsko, Kypr, Litva, Izrael, Bulharsko, Albánie, Finsko a Irsko. Automaticky postoupily též hostitelská země Portugalsko, které zastupuje zpěvačka Cláudia Pascoalová, dále Francie, Německo, Itálie, Španělsko reprezentované duem Alfred & Amaia a Velká Británie, za kterou zpívala interpretka Surie. Pět automaticky postupujících zemí nejvýrazněji přispívá do rozpočtu akce.

Český zástupce svou zhruba tříminutovou píseň s anglickým textem Lie To Me odzpíval se školním batohem, v brýlích, bílé košili s kšandami, modrých kalhotách a s černým motýlkem.

Vystoupení, jehož se na jevišti zúčastnili tanečníci a v zákulisí tři vokalisté, výrazně pracovalo se světlem. Zpěvák vše završil efektním skokem směrem k publiku a krátkým tancem.

"Mikolas Josef nepodcení žádný detail a je inspirací i pro daleko starší," ohodnotil jeho výkon moderátor České televize.

"Na Eurovizi jezdím pravidelně od roku 2001 a tohle je nejlepší písnička, kterou na soutěž Česká republika kdy poslala. Je velmi současná," mínil také novinář Radia International Jürgen Börnig.

Prvního semifinále mezinárodní pěvecké soutěže, kterou organizují země sdružené v Evropské vysílací unii, se v úterý zúčastnilo 19 ze 43 soutěžících států.

Zatím jich postoupilo deset, druhé semifinále se koná ve čtvrtek. Finále je plánováno na sobotu, ČT1 ho začne vysílat v 21 hodin.

Píseň českého účastníka Mikolase Josefa se jmenuje Lie To Me. Kombinuje prvky popu, R&B i funku, také díky zapamatovatelné smyčce a pozitivní náladě sbírala ohlasy už před začátkem soutěže - videoklip, který zpěvák sám natočil, během pěti měsíců na YouTube nasbíral 2,5 milionu zhlédnutí.

Rovněž sázkové kanceláře řadily Česko mezi favority vedle Austrálie, Bulharska, Francie či Izraele.

V novodobé historii se přitom Česku v Eurovizi nedařilo, v minulosti neuspěly skupiny Kabát a Gipsy.cz ani zpěvačka Tereza Kerndlová. Do finále se zatím jako jediná předloni dostala Gabriela Gunčíková, nakonec však skončila předposlední.

Účast Mikolase Josefa na Eurovizi ohrozilo poranění krční páteře, k němuž došlo předminulý týden při zkoušce. Doktoři následně zpěvákovi doporučili několik týdnů bez výraznějšího pohybu.

Josef tak uplynulé dny trávil fyzioterapií, přesto se rozhodl vystoupit. "Nejsou tam akrobatické prvky, na začátku zůstal jen handstand místo plné choreografie. Takže tancuji méně a trochu se šetřím," vysvětlil, proč oproti původní choreografii nakonec vynechal zamýšlené salto.

Zpěvákovo zranění a odhodlání jemu navzdory vystoupit mohlo u diváků vzbudit empatii. O osudu Mikolase Josefa rozhodli půl na půl odborní porotci a hlasující občané jiných zemí - také Češi mohli ve speciální mobilní aplikaci nebo prostřednictvím placené esemesky podpořit jen interprety z jiných zemí.

Pro dvaadvacetiletého rodáka z Prahy byla úterní účast na Eurovizi největší v jeho kariéře - dříve hrával převážně na ulici jako busker v evropských metropolích.

"Eurovizní fanoušci jsou opravdu srdcoví fanoušci, kteří na vás čekají před hotelem, než přijedete. Nikdy jsem to nezažil," popisoval Josef před svým vystoupením pro Český rozhlas.

Píseň Mikolase Josefa v lednovém národním kole vybrala více než polovina z 16 tisíc hlasujících. Mladý zpěvák tak překonal další zájemce o účasti na Eurovizi - herečku a zpěvačku Evu Burešovou, pěvkyni Debbi nebo skupinu Eddie Stoilow.

Mikolas Josef odmalička hraje na kytaru, před třemi roky maturoval na Anglickém gymnáziu v Praze. Věnoval se mimo jiné modelingu pro značky Diesel, Replay či Prada a jako busker vystupoval po evropských městech. Dnes žije převážně ve Vídni, kam jej pozval hudební producent Nikodem Milewski.

Josef debutoval písní Hands Bloody a následně singly Free nebo Believe, nedávno v Mnichově podepsal nahrávací smlouvu s hudebním vydavatelstvím RCA Records, jednou z dceřiných společností Sony Music.

"Spousta lidí do soutěže jezdí s písničkami, které napsal někdo jiný. Tohle je ale moje autorská práce a tím, že jí sám věřím, mám lidem co předat," vysvětlil zpěvák, proč si vybral píseň Lie To Me.

 

Právě se děje

Další zprávy