The Rubinoos žalují Avril. Přebrala jim Girlfriend

Jan Pomuk Štěpánek
9. 7. 2007 14:00
Členové skupiny ze 70. let prý rozpoznali svůj hit
Foto: Sony BMG

Ottawa - Kanadská skupina The Rubinoos zažalovala slavnou krajanku Avril Lavigne, která se podle nich dopustila plagiátorství. Její současný hit Girlfriend více než nápadně připomíná jejich hit z roku 1979 I Wanna Be Your Boyfriend, tvrdí.

Žalobě čelí nejen zpěvačka, ale i její skladatel Lukasz Gottwald, stejně jako label RCA, u kterého singl a i třetí album The Best Damn Thing vyšlo.

Skladatelé James Gangwer a Tommy Dunbar prohlásili, že skladba Girlfriend porušuje autorská práva, která drží ke své skladbě I Wanna Be Your Boyfriend. Zpěvaččin manažer ostře zakontroval a poukázal na to, že I Wanna Be Your Boyfriend je pro změnu vykradená verze Get off of My Cloud od Rolling Stones.

Foto: Aktuálně.cz

Stejně tak se manažer zpěvačky Terry McBride hájí tím, že si najal blíže nespecifikované hudební odborníky, kteří obě skladby posoudili, a nakonec prohlásili, že si nejsou nijak podobné.

Nicméně The Rubinoos vystavili svou verzi na svou MySpace stránku a každý se může přesvědčit, že minimálně v refrénu jsou obě verze shodné. Jen namísto "boyfriend" stačí dosadit "girlfriend" a namísto bubblegumové stylizace 70.let úderný pop-punk současné generace teenagerů. První přelíčení se má konat 28. srpna v kanadském Oaklandu.

Skladbu "I Wanna Be Your Boyfriend" si poslechněte ZDE

A je zřejmé, že tu jde o hodně peněz. Avril Lavigne je s novou deskou a emo stylizací zase teenagerská hvězda a inkriminovaná skladba patří mezi její největší hity, dosáhla na první místo hitparád ve dvaadvaceti zemích a jen na MTV rotuje několikrát denně. Singlu s řadou remixů se dosud prodaly čtyři miliony kopií, desky The Best Damn Thing tři miliony kusů.

The Rubinoos
The Rubinoos | Foto: www.rubinoos.com

The Rubinoos působili v letech 1975 až 1983 a jejich hitem není jen I Wanna Be Your Boyfriend. Největší úspěch zažili v polovině sedmdesátých let s cover verzií I Think We're Alone Now, původně od Tomyho Jamsese a jeho The Shondells.

Nahráli také ústřední skladbu pro komedii Pomsta šprtů. Vydali celkem tři řadové desky, koncem devadesátých let se dali opět dohromady. Nejdříve vydali raritní skladby na albu Paleophonic, a protože se deska setkala s velkým ohlasem, kapela se opět sešla ve studiu, aby natočila kompilaci coververzí klasických hitů nazvanou Crimes Against Music. První zločin už odhalili.

 

Právě se děje

Další zprávy