Recenze: Nová deska Jelenů je plná folkově laděných písniček, ovšem bez pachuti trampského táboráku

Jan Mazura Jan Mazura
21. 10. 2016 13:46
Na rozdíl od předcházejícího alba Světlo ve tmě, kde „naprostá většina písniček pojednává o smutných věcech života i smutných pocitech,“ se Vlčí srdce nese v mnohem pozitivnějším duchu.
Jelen
Jelen | Foto: Radek Kudláček

Uvádí se, že převážně akustické písničky sedmičlenné skupiny Jelen, držitelů Ceny Anděl 2015 v kategorii Objev roku, vychází z tzv. roots music – amerického country, bluegrassu a raného blues. Mohlo to tak být dříve, ale za relativně originální marketingovou nálepkou (přinejmenším v našich končinách) se dnes skrývá spíše kombinace českého folku a současného nesyntetického popu.

Vícehlasé vokální melodie doprovází kytary, akordeon, foukací harmonika, banjo nebo trubka a výsledkem jsou příjemné, zdánlivě lidové písničky, ovšem bez pachuti trampského táboráku.

Ze známých českých kapel se Jelenům podobá snad jen Čechomor. Na rozdíl od něj jsou však méně tradiční, výrazně energičtější a jejich hudba je ryze autorská.

Jelen evokuje také Coldplay, ale kromě několika málo konkrétních inspirací je společným znakem především svěžest a odlehčenost. „Sluníčkovost“ zpěváka Jindry Poláka je stejně jako v případě Chrise Martina neafektovaná a neuráží.

Texty plynou nenásilně a přirozeně, a i přes jejich přímočarost jim nelze upřít kvalitní zpracování a dobré nápady. Tematicky se často blíží lidovým písním (Slunovrat), jindy jsou popově neutrální (Pohanská) a v několika případech představují vkusné spojení obojího (Tichá jako voda).

Úspěch Jelenů je zasloužený. V rámci české scény kapela vyčnívá kombinací stylů, která zajišťuje energii, líbivost i originalitu. Navíc umělecká kvalita a komerční potenciál, který se na rozdíl od jiných skupin nezdá být v tomto případě uměle vytvořený, jsou na jejich desce v dobré rovnováze. Vlčí srdce ani na chvíli neztrácí tah a nabízí dobré písničky v intenzivním provedení.

Hodnocení: 90 %

Jelen - Klidná jako voda | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy