Provokatéři nácků Laibach se vracejí s politickým Spektrem

23. 1. 2014 12:37
Kultovní slovinská kapely vydává album Spectre a před koncerty v Číně přijíždí i do Prahy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Osm let si příznivci Laibach museli počkat na jejich nové studiové album. Na začátku března se ale dočkají a navíc kapela přijede novinku představit do pražského Divadla Archa 18. dubna.

Albem Spectre Laibach navazují na koncepční desku Volk z roku 2006, na němž upravili národní hymny.

Laibach: Resistance is Futile
Laibach: Resistance is Futile

Pravděpodobně nejproslulejší slovinská kapela si pohrává už od dob svého vzniku začátkem osmdesátých let s nacistickou a militantní estetikou. Vždy ale na toto téma poněkud "mlžila" a ostře odmítala nálepku politické kapely. Na albu Spectre už ale ani po textové stránce nemůže mít nikdo pochybnosti a politická neutralita je jednoznačně pryč.

Ostatně, když si připomeneme historii kapely, tyto pochybnosti nikdo nikdy nemohl mít. Název Laibach totiž vzešel z německé podoby jména slovinského hlavního města Lublaně, množství koncertů členové odehráli ve vojenských uniformách, dokonce byli nařčeni z členství v neonacistickém hnutí.

Foto: Aktuálně.cz

Dle vlastních slov jsou ale fašisti asi tak, jako byl Hitler malíř. Zdánlivě ironický výrok nicméně pouze prohlubuje nevyjasněný vztah Laibach k nacismu. Mladý Hitler byl totiž do malířství zapálený a dokonce odjel do Vídně jen kvůli tomu, aby dosáhl svého snu a studoval na tamní Akademii výtvarných umění. Jakožto průměrný tvůrce akvarelů však byl dvakrát odmítnut.

Kořeny Laibach jsou spojeny přinejmenším s národotvornými tendencemi. Po smrti dlouholetého vůdce Josipa Broze Tita se jednotlivé národy socialistické Jugoslávie začínaly štěpit a uměleckou odezvou na jejich eklekticismus byla skupina Neue Slowenische Kunst, již v roce 1984 společně s divadelníky Scipion Nasice Sisters Theatre a výtvarníky IRWIN založili právě Laibach.

Laibach: Spectre (trailer)
Laibach: Spectre (trailer)

Hlavní myšlenkou bylo hledání vlastní identity skrze specifickou formu, kterou kontroverzní seskupení našlo v systematické hře se symboly staršího totalitního umění. Záměnami nacistických orlů za holubici a dalšími modifikacemi ikonických obrazů Německa z doby druhé světové války chtěli poukázat na možnost interpretace skutečného umění v několika dimenzích.

Samotní Laibach tento směr předznamenali už volbou svého názvu, když poukazovali na okupaci Lublaně státem s totalitním režimem, jejž po skončení války nahradil jiný totalitní režim.

Na nové turné Laibach vyrážejí 6.března ze švýcarského Luzernu. Zahrnuje celkem 24 zastávek po největších evropských metropolích jako Londýn, Paříž, Berlín nebo Amsterdam a současně první výpravu Laibach do Číny, kde jejich vystoupení v Hong Kongu bude předcházet výstava "Laibach Kunst" a seminář Laibach na tamní Městské univerzitě.

V Praze naposledy Laibach hráli před dvěma lety v souvislosti s vydáním jejího soundtracku k scifi filmu Iron Sky.

Vstupenky na dubnový koncert jsou už v prodeji za 700 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy