Přijíždí The Roots. Věrozvěsti pozitivního hip hopu

Karel Veselý
6. 8. 2012 16:08
Nejlepší živá hiphopová kapela? Pověst lze ověřit v Lucerna Music Baru
Foto: Profimédia

Praha - Nikdy nezapadali do plánů hudebních vydavatelství a škatulek rozhlasových dramaturgů, neměli obří hity ani prodejní platinové trháky, přesto a nebo možná právě proto se The Roots dokázali udržet na vrcholu už tak dlouho.

Hiphopový tým, který vznikl před čtvrtstoletím v americké Filadelfii, přijíždí do Prahy potvrdit pověst nejlepší živé hiphopové kapely všech dob. Poté co před čtyřmi lety zahráli na Hip Hop Kempu se v úterý 7. srpna vůbec poprvé představí v našem hlavním městě, od osmi večer zahrají v Lucerna Music Baru.

Na hony vzdálení rapovým klišé

Hiphopové koncerty obvykle obstarává jen rapper a jeho DJ, The Roots jsou světlou výjimkou a na pódium se při jejich vystoupení pohybuje až osm hudebníků. Jejich eklektický styl má kořeny ve funku či jazzu, použití živých nástrojů ale rozhodně nijak neumenšuje energičnost, kterou se vyznačuje jejich žánr.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hlavními hybateli hiphopové mašiny jsou perkusionista Ahmir "Questlove" Thompson a rapper Tariq "Black Thought" Trotter, kteří kapelu založili na střední škole původně jako jazzový kvartet. První jmenovaný na stoličce za bicími má na starost rytmické groove, druhý sype do mikrofonu poetické texty o životě obyčejných lidí, které jsou na hony vzdálené rapovým klišé o penězích a autech.

Foto: Aktuálně.cz

Snad za to může jejich neortodoxní styl či sociálně kritické texty, The Roots se nikdy nezařadili k těm komerčně nejúspěšnějším hiphopovým hvězdám - nahrávací společnosti si je přehazovaly jako horký brambor a hitů se od nich nikdy nedočkaly - jejich žebříčkovým maximem je chvost americké Top 40 (skladby What They Do a You Got Me) z druhé poloviny devadesátých let a žádná z deseti studiových desek nedosáhla na platinové ocenění za milion prodaných kusů.

Ne všechno se ale dá měřit prodejem desek - The Roots patří nepochybně mezi nejvlivnější hiphopové interprety posledních dvou dekád a každá jejich nahrávka si drží velmi vysoký standard: od debutu Organix, přes klasické desky z druhé poloviny devadesátých let Do You Want More?!!!??! a Things Fall Apart, komerčně nejúspěšnější Phrenology až po temné zobrazení současné Ameriky na The Tipping Point, Rising Down nebo poslední počiny How I Got Over a Undun, které odráží rozčarování černé menšiny z Obamovy éry, do níž vkládala příliš velké naděje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

The Roots se po zásluze pravidelně objevují v seznamech nejlepších koncertních kapel a jejich služeb často využívají kolegové od rapové superstar Jay-Zho až třeba po Dave Matthew's Band. Spřátelené zpěváky doprovázeli i ve filmu Block Party komika Dave Chappella a poslední roky jejich služeb využívá ve své Late Night show bavič Jimmy Fallon. Díky stálému angažmá v televizi musela kapela poněkud omezit koncertování, i díky tomu je jejich zítřejší návštěva v Praze velkou událostí.

Spolupráce s Alen Greenem i Amy Winehouse

The Roots také provozují vlivný web a vydavatelství Okayplayer a šéf Questlove navíc patří k nejvyhledávanějším hiphopovým producentům. V devadesátých letech byl součástí sdružení Soulquarians, které si vzalo za úkol oživit pozitivní hodnoty černé hudby a  z jejich kreativního spojení vzešly zásadní nu-soulové desky od Erykah Badu či D'Angela, ale také klasiky uvědomělého hip hopu jako je Like Water For Chocolate od Commona.

V posledních letech se Questlove podílel na comebackovém počinu soulové legendy Al Greena či nahrávkách Amy Winehouse. Za zmínku stojí i společné album The Roots a Johna Legenda nazvané Wake Up!, na němž přehráli i přezpívali klasické hity soulového žánru s cílem povzbudit Ameriku sužovanou ekonomickou krizí. Za desku si vysloužili vloni v únoru tři ceny Grammy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy