Nejbohatší DJs světa? Tiesto, Skrillex, Swedish House Mafia

Nejbohatší DJs světa? Tiesto, Skrillex, Swedish House Mafia
Americký producent Skrillex je první americkou hvězdou klubového žánru dubstep a jeho "metalové" efekty subbasových ataků se vloni staly dominantním trendem taneční hudby (k malé radosti žánrových puristů). Bývalý zpěvák emo kapely From First to Last debutoval sólo v roce 2009 a ke slávě mu pomohl kolega DJ Deadmau5, na jehož labelu vydal o rok později úspěšné EP Scary Monsters and Nice Sprites. K metalu má vůbec blízko, vloni asistoval kapele Korn při natáčení alba The Path of Totality. Za své relativně krátké působení na hudební scéně nastřádal už úctyhodných 15 milionů dolarů (necelých 310 milionů korun).
Trio housových dýdžejů slyšících na jména Axwell, Steve Angello a Sebastian Ingrosso (dříve s nimi spolupracoval ještě Erik Prydz) po letošním turné končí s projektem Swedish House Mafia. Od vzniku v roce 2008 však tato superskupina vydělala zhruba 14 mil. dolarů (necelých 290 mil. korun) a i proto je pochopitelné, že se teď alespoň na chvíli bude věnovat nějakému vlastnímu projektu.
Dlouholetý harcovník tanečních parketů David Guetta začínal jako klubový dýdžej a s touto prací se spokojil po celá osmdesátá a devadesátá léta. V roce 2005 však jeho singl The World Is Mine prorazil do komerčních hitparád a od té doby se v nich Guettovy skladby pravidelně objevují. Díky zlepšující se finanční situaci si tak mohl třeba v roce 2007 dovolit hrát na palubě letadla z Paříze na Ibizu. Podle Forbesu to dotáhl až na současných 13,5 mil. dolarů (cca 280 milionů korun).
Americky producent s japonskými kořeny Steve Aoki založil label Dim Mak už ve svých dvaceti letech. Dnes tam vydávají třeba Klaxons, Infected Mushroom nebo Whitey a značka se rozšířili i o vlastní řadu oblečení. K tomu Aoki produkuje, čile živě vystupuje, spoluvlastní agenturu Deckstar zastupující další umělce a také pomáhal zakládat webový portál Pillowface, což je jakási studentská obdoba Craiglistu. Sečteno a podtrženo to dělá nějaký 12 mil. dolarů (necelých 250 mil. korun).
Foto: Profimedia.cz
Kultura Kultura
3. 8. 2012 18:57

Forbes pravidelně sestavuje seznamy nejbohatších lidí planety a tentokrát zaostřil na dýdžeje. Jako nejvýdělečnější se (nepřekvapivě) ukazují ikony stadionových house parties a krok s nimi drží vlastně jen popularizátor dubstepu Skrillex, který se letos představil třeba na festivalu Rock for People.

 

Právě se děje

Další zprávy