Nové album U2 už je na horizontu. Vyjde v březnu

Pavel Turek, tur
19. 12. 2008 22:30
Kapela odložila materiál nahraný s Rickem Rubinem
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Původně se mělo jednat o dlouho slibovaný blockbuster předvánočního trhu, který měl vyjít letos v září. Ovšem kapela se jej rozhodla posunout na začátek příštího roku.

"Víme, že už musíme brzy něco vydat, ale také víme, že publikum nechce další album U2, pokud to nebude naše nejlepší album," hlásal Bono ve svém tradičně velikášském stylu, který ke kapele, jež bere status "poslední globální superhvězdy" jako osobní povinnost, už dlouhá léta patří.

Nyní kapela ohlásila nové datum vydání na 2. března a potvrdila mezi fanoušky kolující název No Line on the Horizon.

Slavná irská skupina U2 při svém turné Česko přeskočí
Slavná irská skupina U2 při svém turné Česko přeskočí | Foto: Bleskově
Čtěte také:
U2 3D je účinné placebo při čekání na nové písně
U2 vypustí v novém roce draka. Jaký bude?
Exkluzivně o U2: Jsou jako diamant, říká jejich stín

Nahrávání se protáhlo i proto, že kapela zcela odložila skladby, které nahrála už před dvěma roky s americkým producentem Rickem Rubinem. Personou, která je zodpovědná za zvukový design Beastie Boys i Red Hot Chili Peppers, a člověkem, na nějž se žádostivě obracejí stárnoucí písničkáři s nadějí na stejné oživení pozdní kariéry, jaké připravil Johnny Cashovi.

"Vlastně jsme ty věci dali úplně stranou," řekl The Edge před měsícem magazínu Mojo. "Nic z Rickova materiálu se nám najednou nehodilo. Všechno jsme napsali až potom. Ale je možné, že se ke skladbám, které jsme s Rickem načali, někdy vrátíme."  

Foto: Reuters

U2 se vrátili ke svým tradičním producentům Brianu Enovi a Danielu Lanoisovi; natáčeli s nimi v Maroku, Londýně, New Yorku i ve vlastním studiu v Dublinu. Připojil se i Steve Lillywhite.

"Ta deska je rozdělená na dvě půle. Jedna polovina skladeb se vyloupla ihned jako celek během zkoušek s Brianem a Dannym. Druhá polovina je materiál, s kterým jsme si dlouho pohrávali a prošel obvyklým kolečkem různých verzí a inkarnací," dodává The Edge.

"Zní jako typické U2 album, ale zároveň jako nic, co jsme předtím vytvořili, a taky nezní jako cokoli, co je právě populární," trochu šalamounsky charakterizoval novinku. No Line on the Horizon následuje How To Dismantle An Atomic Bomb z roku 2004, jehož se prodalo více než 9 milionů kusů a získalo osm cen Grammy včetně tak důležitých jako album roku a skladba roku pro singl Vertigo.

U2 - Vertigo

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy