Rio odpočítává. Blíží se party se Stones

Redakce KUL, čtk
18. 2. 2006 18:00
Rio de Janeiro - Rolling Stones očekávají, že na jejich dnešní koncert na slavné pláži by mohly dorazit až dva miliony lidí.

Na vystoupení rockových dinosaurů na Copacabaně je totiž volný vstup. Stones tento počet lidí uvádějí na své webové stránce ZDE a za pravdu jim dávají i představitelé města.

"Bude to největší koncert na světě," prohlásil zástupce místní radnice Flavio Tanure. Přesto se Rolling Stones - kteří vystoupí týden před slavným karnevalem - nemusí dočkat rekordu; na koncert Roda Stewarta přišlo v roce 1994 (také na Copacabanu) na 3,5 milionu diváků.

Infobox
Autor fotografie: ČTK

Party time

Fanoušci Rolling Stones z celého světa se začali shromažďovat už od rána a na pláži vládne karnevalová atmosféra. Lidé se shlukují buď u pódia, postaveném na písku, nebo kolem luxusního hotelu Copacabana Palace, kde je skupina ubytována.

Posledních pár hromádek...a Carlos Pita dokončuje pískovou sochu Micka Jaggera na pláži Copacabana.
Posledních pár hromádek...a Carlos Pita dokončuje pískovou sochu Micka Jaggera na pláži Copacabana. | Foto: Reuters

Obdivovatelé nejrůznějšího věku přijeli i z Japonska, Británie, Norska či Severní Ameriky. Ulice blokují karavany autobusů ze všech koutů Brazílie i Latinské Ameriky. "Jsou inspirací pro naši generaci," prohlašuje dvaašedesátiletý Tom Nolan ze státu New York a popíjí pivo v plážovém baru.

Dnešní koncert je součástí turné Bigger Bang nazvaného podle stejnojmenného alba, které kritici hodnotí jako jedno z nejlepších v posledních letech. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts a Ron Wood vystoupí v Brazílii už potřetí.

Ale poprvé budou hrát zdarma - hned naproti "jejich" hotelu Copacabana Palace na 57 metrů širokém podiu obklopeném osmi videoobrazovkami a 16 zvukovými věžemi. Fanoušci v USA budou moci sledovat koncert na internetu, prostřednictvím satelitního rozhlasu a na plátnech 150 kin po celé zemi.

Dělníci dokončují poslední práce na pláži Copacabana.
Dělníci dokončují poslední práce na pláži Copacabana. | Foto: Reuters

I když diváci nemusí za Rolling Stones platit, město bude koncert stát asi 750 tisíc dolarů zejména kvůli bezpečnostním opatřením, v jejichž rámci bude nasazeno o 10 tisíc policistů navíc.

Oddíly polovojenské policie byly rozmístěny po celém městě, aby kontrolovaly davy a předešly násilnostem. Přímo do oblasti Copacabany byly vyslány 3 tisíce policistů. Na 4 tisíce jich pak bylo rozmístěno v jiných částech města včetně chudinských favel.

4 tisíce VIP

Stones pozvali na koncert VIP skupinu čítající 4000 osob - většinou jde o sponzory a prominentní příznivce skupiny, kteří budou kapelu sledovat ze zvláštního ohrazeného prostoru u pódia.

Ostatní diváci budou o sto metrů dál a od VIP je bude oddělovat policejní kordon.

Jsou připraveny i dva policejní čluny, jež budou hlídkovat u břehu, aby se k pódiu příliš nepřiblížili fanoušci na loďkách.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy