40 nejočekávanějších koncertů roku 2024: Springsteen, Rammstein, jazz i český rap

Kultura Kultura
Aktualizováno 7. 1. 2024 13:49
Česko čeká rok velkých i menších koncertů. Nejvíc lidí zřejmě dorazí na Rammstein, Eda Sheerana, Bruce Springsteena či Depeche Mode, pražskou O2 arenu zkusí zaplnit Helena Vondráčková, Viktor Sheen nebo Monika Bagárová, zatímco třeba Bert & Friends pokřtí album ve Foru Karlín. Ze stovek oznámených vystoupení vybíráme 40 pro rok 2024.
Koncert Rammstein v Praze.
Koncert Rammstein v Praze. | Foto: Lukáš Bíba

Rammstein

11. a 12. května, Letiště Letňany, Praha

Sotva v říjnu začal prodej vstupenek na pražský koncert německé kapely Rammstein, po hodině hlásila síť Ticketportal vyprodáno a v internetové frontě na webu Ticketmaster čekaly stovky lidí. Pořadatelé proto přidali další termín na stejném místě, i na něj už ale lístky zmizely. Obě akce se konají na Letišti Letňany, kde Rammstein odehrají co do odhadů návštěvnosti největší koncerty roku 2024.

Do Česka se vrátí po dvou letech a poprvé od chvíle, kdy zpěváka Tilla Lindemanna policie zprostila obvinění z údajného sexuálního obtěžování. Frontman od loňského jara čelil obvinění z možných sexuálních deliktů, nařčení však odmítal a také státním zástupcům se nepodařilo shromáždit důkazy, že by měl nedobrovolný pohlavní styk se ženami, napsala agentura DPA.

Média předtím otiskla svědectví několika mladých žen. Ty tvrdily, že dostaly pozvánky do zákulisí, předních řad nebo na večírek po koncertě s očekáváním, že budou mít s Lindemannem pohlavní styk. Kvůli obviněním na zpěvákovu adresu Rammstein ve více zemích čelili protestům. Před vystoupením ve Vídni proti nim demonstrovaly stovky lidí, a dokonce téměř dvě desítky tisíc jich podepsaly petici označující formaci za "platformu pro násilníka".

Před koncertem v Berlíně se sešlo asi 300 demonstrantů, před vystoupením ve Švýcarsku uspořádaly mítink proti Rammstein organizace nazvané Švýcarská socialistická mládež a Švýcarské socialistické ženy. Hudební vydavatelství Universal Music kvůli kauze dočasně přerušilo spolupráci s kapelou. Ta pak své večírky po koncertech zrušila. Od Lindemanna se zároveň odstřihlo německé nakladatelství Kiepenheuer & Witsch, které publikovalo dvě frontmanovy sbírky poezie.

 

Právě se děje

Další zprávy