Náčelník trutnovského Woodstocku: Zas nám berou půdu

kul
19. 8. 2008 11:10
On line odpovídal organizátor festivalu Martin Věchet
Martin Věchet s Václavem Havlem.
Martin Věchet s Václavem Havlem. | Foto: Ludvík Hradilek

Trutnov - V roce 1987 se měl na pozemku Martina Věcheta pořádat "východočeský Woodstock". Jenže pokus o uspořádání festivalu rozehnala komunistická policie a místo konání postříkala močůvkou.

Přesto je dnes Trutnov Open Air Music Festival jednou z největších letních rockových přehlídek v zemi. Pořád si zachovává lehce undergroundovou image a jako prakticky jediný nemá za zády silného sponzora.

"Underground mě vychoval a nestydím se za to. Naopak. Přál bych každému dotknout se těch paprsků svobody v moři otrávených šípů. Když vidím naplněné hlediště při koncertech Plastiků a jiných kapel s rozzářenými tvářemi, je to nejlepší satisfakcí a odměnou," popsal východiska akce někdejší disident Věchet v on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz přímo z Trutnova.

Letošní, jednadvacátý ročník proběhne naposledy v areálu Na Bojišti od 21. do 24. srpna. "Nové místo Prachárna je - se vší úctou k Bojišti - ještě jedinečnější. Na Bojišti šlo o schopnosti stavebních firem a investorů, kteří se rozhodli tuto posvátnou půdu... Vlastně novodobí modrokabátníci zase berou indošům půdu ve jménu jakýchsi podivných ideálů," vysvětlil Věchet stěhování přehlídky.

Martin Věchet slavnostně dekoruje Václava Havla jako náčelníka trutnovského festivalu.
Martin Věchet slavnostně dekoruje Václava Havla jako náčelníka trutnovského festivalu. | Foto: www.festivaltrutnov.cz
Čtěte více:
Na východočeský Woodstock přijede sám Vinnetou
Náčelníka Havla čeká v Trutnově Audience i debata

Festival je symbolicky věnován obětem sovětské invaze z roku 1968 a novému místu konání Na Prachárně.

Návštěvníci - mnozí v době vzniku festivalu nebyli na světě - letos přivítají metalové hvězdy z Brazílie Soulfly, mladou punkovou krev The Subways, americké Voodoo Glow Skulls, ale i bratry Ebeny a Pavla Bobka .

K tradici totiž patří zvát na pódium legendy české populární hudby, které mají v rockovém kotli vždy fantastický úspěch.

Odpovězeno: 19. 08. | 09:29Autor: radek

Otázka: Jak velký rozpočet má taková akce jako je festival v Trutnově? Díky, ať všechno vyjde...

Martin Věchet: Wakhan-thanka a sláva Elohimovi zpod hor! Určitě ne takový, jako v roce 1987, když jsme si s kumpánama sami navezli pivo a staveli podium. Pak nás za to ještě popíchaly včely...

Odpovězeno: 19. 08. | 09:36Autor: fanoušek

Otázka: Čau, chtěl jsem se zeptat, proč nezveřejňujete předem program festivalu? Nemůžeme přijet na celé čtyři dny, tak by nás to docela zajímalo...

Martin Věchet: Neb se jedná o spiklenecké setkání, na němž je festival založen. A kapely jsou jen jakousi záminkou k tomuto setkáni. Jsme vlastne takovymi dobrovolnými "podovodníky", hlavně nalákat kumpány, aby se měli důvod sejít... zveřejňováni programu necháme jiným, to dnes dělá každý. Mimochodem, když vzniknul Woodstock, kdo věděl, kdy kdo hraje?

Odpovězeno: 19. 08. | 09:42Autor: Martin N.

Otázka: Dobry den, je to opravdu poslední festval na bojisti? uz se o tom mluvi dlouho a jeste se nic nestalo... bojiste bylo tim svym amfiteatrem jedinecny...

Martin Věchet: Nové místo Prachárna je, se vší úctou k Bojišti, ještě jedinečnější. Na Bojišti šlo o schopnosti stavebních firem a investorů, kteří se rozhodli tuto posvátnou půdu... Vlastně novodobí modrokabátníci zase berou indošům půdu ve jménu jakýchsi podivných ideálů.

Odpovězeno: 19. 08. | 09:48Autor: Vzduchie

Otázka: Ahoj Geronimo, nejdříve chci moc poděkovat za organizaci nejlepšího festivalu u nás. Jedu letos už po desáté a těším se rok od roku víc a víc. A chci se zeptat, bude možnost nějak pomoci s přípravou nového areálu Na prachárně? Třeba i organizačně? Rád bych rozšířil váš tým...

Martin Věchet: Už před rokem jsme vybubnovávali, že budeme potřebovat silné paže a bojovníky s pevnou myslí... Rádi Tě uvidíme, díky. Pokud se k tomu bude schylovat, dáme určitě našimi osvědčenými stezkami po našich stopařích vědět... Díky.

Odpovězeno: 19. 08. | 09:56Autor: Huski

Otázka: Dobry den, co je pravdy na tom, ze Stephen Marley neprijede? Proslicha se, ze rusi evropske turne kvuli zraneni kolene. Kdyby to byla pravda, tak je to velka skoda. Stejne pojedu na Vas uzasny festival. Atmosfera bude fajn i tak.

Martin Věchet: Se slanými kapkami v očích projevujeme smutek v duši a potvrzujeme, že tomu tak je. Dozvěděli jsme se to před pár dny. Dnes ma jít Stephen na operaci. Jsou to věci mimo naši kontrolu. Naši bojovníci uz vystopovali pěknou náhradu v podobě reggae mága Carlose De Nicaragua in Familia, který přijede se svým celým rodinným orchestrem a větrem salsy v zádech....

Odpovězeno: 19. 08. | 09:57Autor: taz

Otázka: Zdravim,budete pro pristi rocniky usilovat o vystoupeni Mikea Pattona s nekterym z jeho projektu, kdyz to loni nevyslo?

Martin Věchet: Dá-li Nejvyšší Mocnost znamení...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:05Autor: gunn

Otázka: zdravim, vubec to nemyslim zle, ale nesnazite se branit neco, co uz je davno mrtve? myslim ted ten klasicky underground v hudebnim i myslenkovem smyslu.

Martin Věchet: Když myslíte... underground mě vychoval a nestydím se za to. Naopak. Přál bych každému dotknout se těch paprsků svobody v moři otrávených šípu. Když vidím naplněné hlediště při koncertech Plastiků a jiných undg. kapel s rozzářenými tvářemi, je to nejlepsi satisfakcí a odměnou...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:12Autor: ahoj,

Otázka: navstevujes taky nejaky jiny festivaly?

Martin Věchet: Ano. A někdy se docela musim smat. Nedávno jsem byl na jednom pěkném a milém festivalu, na kterém bylo asi tři tisice lidí. Když jsem se vrátil a přečetl jsem si v novinach, ze tam bylo tricet tisic lidi, říkal jsem si, že jsem to tedy asi byl úplne někde jinde. Hraje se tady již delší dobu takova podivna hra mezi festivaly, vydavateli, novináři a sponzory... Mám rád především menší momenty setkávání.

Odpovězeno: 19. 08. | 10:13Autor: ad odpoved fanouskovi

Otázka: nemyslite si, ze woodstock byl tenkrat spontanni a neco vyjadroval, zatimco vy ma ten festival spis jako ulitu? nemeli byste byt sebevedomou alternativou k tomu, co se dnes deje, a ne maturitnim srazek manicek?

Martin Věchet: Trochu mě mrzí, že těch ukázkovejch "huňáčů" a mániček potkávám na Trutnově čím dál tím méně... Ale pěkných mladých lidí čím dál více...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:15Autor: alda

Otázka: Přijede letos Václav Havel, aby se setkal s Vinnetuem?

Martin Věchet: Bylo by milé, kdyby se dva náčelníci spolu setkali. Ale vše záleží na vůli Elohimově...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:18Autor: Pospa

Otázka: Wakhan-thanka! Už se moc těším... Mohl bych se zeptat, jestli se bude možné podívat na místo příštího Trauče? Tzn.: Jestli bude někde namalováno jakse tam dostat atd? Díky!

Martin Věchet: Letos tam bude jezdit veselý festivalovo-indický autobus. Aby si každý mohl v klidu nasát tu zvláštní energii a pohroužit se do meditací nebo si tam třeba dát kalumet míru a přátelství.

Odpovězeno: 19. 08. | 10:21Autor: Radek

Otázka: Ahoj indiánský druhu, jsem pořadatelem festivalu, první ročník mám za sebou, přeju ok počasí a dalších min. 20 let existence táty všech českejch festivalů!
Duhový most Festival

Martin Věchet: Oki bratře, jak by řekl Arni, náš kumpán, který tady do včerejšího večera každý den vybubnovával vzkazy Velkému duchu a ovíval sebe i nás obřadně šalvějí... Děkuji

Odpovězeno: 19. 08. | 10:25Autor: kuba

Otázka: zdravim chtel bych se zeptat kdy to ve ctvrtek vypukne nerad bych propas zahajovaci kapelu Missa Karel Kryl revival diky

Martin Věchet: V podvečer. V sedm hodin středoevropského casu. Pár hodin poté, kdy sem před čtyřiceti lety vtrhla vojska Varšavské smlouvy... a Karel vyzpívával do noci ty tóny bez-naděje.

Odpovězeno: 19. 08. | 10:31Autor: Jana

Otázka: Zdravím, moc se těším na nové místo, třeba tam bude konečně k hnutí po celou dobu festivalu a né jako poslední ročníky, že jste se hnuli maximálně do 9 hodin. Máme se děsit ještě větší populace bojiště tento rok? Kolik je již prodáno lístků?

Martin Věchet: To jsi/jste trochu výjimka. Většina bojovníků a squaw festivalového národa se změny obávají... Prachárna poskytuje určitě větší možnosti. S malou parafrazi... Bojiště je minulosté, Prachárna je o budoucnosti. Pokud se podaří celý festivalový národ i s celým podhorským ležením přemístit, záleží však na hodne dalsich věcech... mj. i na uřadech a mistní radnici, které pozemky patří a jejíž radní přišli na to, vyčlenit okolní pozemky Bojiste k zástavbě...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:32Autor: Pospa

Otázka: Ještě jeden dotaz: Je opravdu super, že přijede Vinnetou, ale nerozuměl jsem poznámce, že bude přivítán Karlem Gottem. Znamená to, že Kája bude přítomen na místě samém? :)

Martin Věchet: Nebude. Bohužel... Možná se rudý bratr s bílou tváří setká na letišti.

Odpovězeno: 19. 08. | 10:35Autor: jenda

Otázka: Dobry den, budu mit moznost vyfotit se s Vinnetouem, kdyz nemam VIP vstupenku?

Martin Věchet: Myslím, že ano. Bude formalní i neformalní setkání s náčelníky... mj. letos vůbec bude nějak víc těch různých happeningu... trochu jsme to možná přebubnovali...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:43Autor: Iva

Otázka: Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je Prachárna opravdu bývalý muniční sklad..byla jsem se tam podívat vloni a musím s Vámi souhlasit, jde o místo, které má sílu...přeju hodně štěstí při letošním posledním ročníku, který se koná na Bojišti.

Martin Věchet: Diiiky. Je to bývalý nejen muniční sklad, ale i vojenské cvičiště.... díky tomu dodnes paradoxně zůstalo ušetřeno různým stavebním lobby...

Odpovězeno: 19. 08. | 10:56Autor: migel

Otázka: čus indoši,
nechápu lidi, kteří každý rok řeší, kolik festival stojí, kolik se vybere na vstupnym, kolik Geronimo vydělá atd.
I kdyby vydělal půl mega, tak mu to přeju.
To proto, že těžce uznávám z čeho a za jakých okolností fesťák vznikl, co se z něho stalo a taky co se z něho nestalo.
Dík Geronimo

Martin Věchet: To je víc...! :) Díky. Myslím, že Trutnov je jeden z mála kulturních setkání, ktere se pořádá bez jakýchkoliv sponzorů již 18 let. Jedinym sponzorem a ochranou nam je Elohim, Nejvyšší Mocnost a Jagannath, který visi na podiem po celou dobu festivalu. Ten svýma očima rozdává energii po celé čtyři dny a vy si ji potom rozvážíte společně s červenou hlínou na botách po celém územi. A když pro nic jiného, tak pro toto má ten festival smysl...
Pokud budete mít chuť a odvahu, prijeďte se té podhorské magie dotknout...

 

Právě se děje

Další zprávy