Na východočeský Woodstock přijede sám Vinnetou

Ondřej Roubínek
9. 8. 2008 21:00
Festival uctí oběti okupace. Zahrají Soulfly i Bobek
Častým hostem je v Trutnově i bývalý prezident Václav Havel. Letos dojde i na jeho Audienci. Na snímku s Ivanem Martinem Jirousem.
Častým hostem je v Trutnově i bývalý prezident Václav Havel. Letos dojde i na jeho Audienci. Na snímku s Ivanem Martinem Jirousem. | Foto: Ludvík Hradilek

Trutnov - Mnozí ho odepisují jako akci, která už žije jen ze své historie a nejlepší léta má dávno za sebou.

Bývalý prezident Václav Havel patří k pravidelným návštěvníkům českého Woodstocku a i tento rok údajně nevynechá. Letošní ročník hudebního festivalu v Trutnově bude symbolicky zasvěcen obětem sovětské okupace z 21. srpna 1968.

Dnes již kultovní trutnovská přehlídka těch nejrockovějších kapel po letech získala punc "indošské" záležitosti, která ani nemá za potřebí předem zveřejňovat časový rozpis kapel. 

To nemusí sice všam vyhovovat, pravdou však zůstává, že každý rok se koná jisté překvapení. Tím letos bude Pierre Briece alias Vinnetou, který  osobně přijede pozdravit své fanoušky. Leckteří z nich budou zajisté takříkajíc už "v letech".

Čtěte také: : Havel na Pohodě: aktovky, autogramiáda i politika

Předposlední víkend v srpnu (21. až 24) se tak do podkrkonošského městečka pravidelně sjede kolem patnácti tisíc lidí, kteří se nechají oslovit méně komerční image festivalu, jenž jako jediný z největších v zemi nemá zvučného sponzora, i pestrou hudební nabídkou.

Žádní Offsprings, mladá krev

A ta je po loňském, možná trochu méně šťavnatém ročníku, letos opět prošpikovaná zajímavými - i když ne tak známými - jmény.

Mladí Angličané The Subways slaví se svým "garážovým" punkrockem úspěchy i v zámoří.
Mladí Angličané The Subways slaví se svým "garážovým" punkrockem úspěchy i v zámoří. | Foto: Aktuálně.cz

"Žádní The Offsprings, Blink 182 či Avril, ale skutečný nefalšovaný punk ve své ryzí rockové a syrové podobě. Žádné gely," vyjadřuje mimoděk filozofii výběru kapel zakladatel festivalu Martin Věchet, když mluví o britské trojici The Subways.

"Nejsou slavnými televizními hvězdičkami s tvářičkami rozmazlených fracků, za něž dělá práci někdo jiný, ale sami sebou," popisuje Věchet punkrockovou energii, která bude vrcholem čtvrtečního zahájení.

Letošní jedenadvacátý ročník věnovaný obětem sovětských tanků, odstartuje symbolicky právě 21. srpna vystoupením skupiny Missa Karel Kryl Revival.

Soulfly i reggae ověnčené Grammy

Vrcholem akce, která se chlubí vizitkou nejstaršího tuzemského hudebního festivalu pod širým nebem, bude pro mnohé dlouho očekávaný koncert skupiny Soulfly.

Stephen Marley. Jedna z největších hvězd letošního trutnovského festivalu.
Stephen Marley. Jedna z největších hvězd letošního trutnovského festivalu. | Foto: Aktuálně.cz

Brazilský metalový nářez smíchaný s indiánskými etno prvky v čele s fenomenálním Maxem Cavalerou bude navazovat na šest let staré trutnovské vystoupení mateřské Sepultury, se kterou se Max před lety rozkmotřil.

Jako dovršení nezapomenutelného koncertu bývalé skupiny Boba Marleyho The Wailers z roku 2005 letos Na Bojišti zahraje jeden ze synů "krále reggae" Stephen.

Jeho desku Mind Control, na které hledá moderní podobu klasického jamajského reggae, označil časopis Rolling Stone za "důstojné pokračování dědictví Boba Marleyho" a Stephen za ni letos dostal Grammy za nejlepší raggae nahrávku.

Indičtí šamani si Trutnov zamilovali

Není úplně zvykem, aby se na tuzemské festivaly už po několik let vracela jedna zahraniční kapela. Ale spojení trutnovského publika s anglicko-indickými The Dhol Foundation se ukázalo jako více než funkční už čtyřikrát.

Čtěte také: Jak se v Trutnově zahánějí hladoví tygři

"Šamanští bubeníci" s tradičním indickým nástrojem dhol (původně měl zahánět divoké tygry) nebudou nakonec chybět ani letos, kdy se festival koná naposledy v areálu Na Bojišti.

A duše skupiny - John Kalsi, který má prsty v takových projektech jako Transglobal Underground, Fun-Da-Mental či Asian Dub Foundation a spolupracoval i s Robertem Plantem - prý nechtěla při loučení s "magickým místem" chybět.

Po Matuškovi a Kubišové přijde Bobek

Další tradicí trutnovského festivalu, nad kterou si mnozí dlouho klepali na čelo, ale jež každoročně patří k vrcholům čtyřdenního maratonu, je vystoupení nekteré z legend české populární hudby.

Na odvážnou cestu před patnáctitisícový kotel rockových fanoušků, kterou si v minulých letech nakonec náramně užili takoví velikáni jako Waldemar Matuška, Eva Pilarová či Marta Kubišová, se letos vydá Pavel Bobek.

Marta Kubišová jak před čtyřiceti lety. "Poslouchej!"
Marta Kubišová jak před čtyřiceti lety. "Poslouchej!" | Foto: Ludvík Hradilek

"Můžeme se opět po roce těšit na jedno z výjimečných vystoupení bořících mýty a hranice hudebních stylů," říká Martin Věchet.

Právě na jeho pozemku se měl v roce 1987 konat komunistickou policií rozehnaný první ročník "východočeského Woodstocku" a na trutnovském pódiu dostávají dodneška prostor jen ti, kteří si s režimem nijak "nezadali".

"O Pavlu Bobkovi se mluvilo jako o ideologovi bigbeatu a svými angloamerickými sympatiemi byl nesympatický těm, kteří se shlíželi ve východě, hledajíce oporu za hranicemi Zakarpatské Rusi," říká bývalý disident.

České legendy a zahraniční lahůdky

Na trutnovském pódiu od 21. do 24. srpna vystoupí i legendární Plastici, Robert Křesťan, Hudba Praha, Michal Prokop, Vladimír Mišík či Bratři Ebenové. Tuzemskou klasiku v podání Monkey Bussines, Garage, Psích vojáků či Skyline doplní také "lahůdky z cizích prérií".

Jedna z nejtvrdších ska kapel na světě, Voodoo Glow Skulls, to hodně hlasitě v Trutnově rozbalí už ve čtvrtek 21. srpna.
Jedna z nejtvrdších ska kapel na světě, Voodoo Glow Skulls, to hodně hlasitě v Trutnově rozbalí už ve čtvrtek 21. srpna. | Foto: Aktuálně.cz

Jediné evropské vystoupení tohoto léta do Trutnova přivezou hardcoroví Shelter, kteří tvrdou muziku kloubí s učením Hare Krishna.

Se severským undergroundem v podobě syrového úpěnlivého rocku s ostrými rify zaútočí na trutnovské publikum norští mladíci Ungdomskulen (v překladu škola pro mládež).

Hodně hlasitě se už ve čtvrtek o slovo přihlásí Američané Voodoo Glow Skulls, kteří do svého ska-punk-coru dávají energie k neuskákání; chybět nebude ani úderná balkánská dechovka z "ulic a návsí Rumunska" Fanfare Transilvania.

Stejně roztančenou šou jako oblíbení Gogol Bordello určitě předvedou Ukrajinci OT Vinta!, čistou punkovou energii slibují i Sex Pistols Experience, prý jeden z nejlepších revivalů legendárních Pistolí.

 

Právě se děje

Další zprávy