Náčelníka Havla čeká v Trutnově Audience i debata

Ondřej Roubínek
18. 8. 2008 17:10
Exprezident bude na festivalu mluvit s návštěvníky
Martin Věchet slavnostně dekoruje Václava Havla jako náčelníka trutnovského festivalu.
Martin Věchet slavnostně dekoruje Václava Havla jako náčelníka trutnovského festivalu. | Foto: www.festivaltrutnov.cz

Trutnov - Návštěvníky trutnovského Open Air Music Festivalu letos čeká jeden nehudební bonbónek. Budou mít příležitost debatovat s prvním demokratickým prezidentem.

"Vloni jsme Václava Havla slavnostně dekorovali jako náčelníka festivalu," řekl Aktuálně.cz Martin Věchet, zakladatel nejstarší české rockové přehlídky pod širým nebem, která se letos koná od 21. do 24. srpna a dodnes staví na své undergroundové tradici.

"Jako správný náčelník by měl promluvit ke svému národu," vysvětluje bývalý disident. "Havel tak bude poprvé v historii festivalu veřejně debatovat s lidmi, kteří do Trutnova jezdí." 

The Young Gods hráli nadpozemsky rychle a přesně.
The Young Gods hráli nadpozemsky rychle a přesně. | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Na východočeský Woodstock přijede sám Vinnetou

Bývalý prezident je nepřímo spojený se vznikem celé přehlídky. První ročník "východočeského Woodstocku" se měl konat na Věchetově usedlosti ve Volanově u Trutnova, ale policie účastníky na místa konání ani nepustila a pozemek pokropila močůvkou.

On-line rozhovor: Ptejte se Martina Věcheta ŽIVĚ

Připravenou aparaturu organizátoři uschovali právě u Havla na Hrádečku v nedalekých Vlčicích. V roce 1990 pak vznikla myšlenka na neuskutečněný festival navázat a Václav Havel se stal pravidelným návštěvníkem postupně se rozrůstající přehlídky.

"Trutnov má stále to, co je na něm důležité: vědomí pospolitosti. Jeho hosté sem přeci nejezdí jen proto, aby viděli a slyšeli různé zpěváky a kapely, ale i proto, aby se viděli navzájem," říká dnes bývalý český a československý prezident.

Festival v Trutnově je spjat s undergroundem - Václav Havel debatuje s básníkem Ivanem Martinem Jirousem.
Festival v Trutnově je spjat s undergroundem - Václav Havel debatuje s básníkem Ivanem Martinem Jirousem. | Foto: Ludvík Hradilek

"Vždycky znovu si tady uvědomím, že rocková hudba je od svého prvopočátku svázaná s ideou svobody, tolerance a solidarity," připomíná začátky jednoho z největších hudebních festivalů v zemi Havel.

Loučení s Bojištěm

Podle Věcheta bude unikátní příležitost podebatovat si o aktuálních společenských tématech se slavným politikem i zajímavou výzvou.

"Ve chvíli loučení, kdy tento ročník festivalu je poslední na tradičním místě, je to nejvhodnější chvíle," říká jeden z organizátorů.

Open Air Music Festival opouští areál letního kina Na Bojišti, protože na přilehlých loukách, které slouží jako stanové městečko pro téměř dvacet tisíc účastníků, by měl vyrůst zábavní areál.

Celá akce by se tak měla přesunout blízko místa svého vzniku, do Volanova. Symbolicky by "Na Prachárně" - bývalém sovětském výcvikovém prostoru - měla vystřídat okupační vojska, jejichž obětem je letošní ročník festivalu věnován.

Dojde i na Audienci

Václav Havel se také poprvé v Trutnově dočká uvedení své divadelní hry.  "Ačkoliv to není úplně zvykem, kvůli náčelnické návštěvě letos uspořádáme divadelní představení," říká Věchet.

František Stárek a Ivan Jirous, ikony undergroundu pějí v hospodě za pódiem.
František Stárek a Ivan Jirous, ikony undergroundu pějí v hospodě za pódiem. | Foto: Ludvík Hradilek

A která jiná hra by se prý měla představit na festivalu než Audience - jedna z nejpřístupnějších her, jež se odehrává v trutnovském pivovaru, kde Havel pracoval.

Představení Audience na festivalu uvede divadelní společnost Exit z Pardubic. "Doporučil nám ji jeden z dalších důležitých lidí českého undergroundu, František 'Čuňas' Stárek," doplňuje Věchet.

 

Právě se děje

Další zprávy