Na Colours of Ostrava vystoupí písničkář Gilberto Gil

ČTK ČTK
2. 12. 2022 5:57
Na Colours of Ostrava vystoupí písničkář Gilberto Gil

Na příštím ročníku festivalu Colours of Ostrava zahraje brazilský hudebník Gilberto Gil. Půjde o první koncert osmdesátiletého písničkáře a držitele devíti cen Grammy v Česku. Akce se koná od 19. do 22. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic.

Nositel francouzského Řádu čestné legie, člen Brazilské literární akademie, autor desítek alb a také sociální aktivista, ochránce životního prostředí či politik přijede do Ostravy v rámci rozlučkového turné s dvanáctičlennou kapelou složenou ze členů své rodiny. Zahraje své nejznámější skladby.

"Koncert Gilberta Gila se stane první a vzhledem k rozlučkovému charakteru turné také poslední příležitostí vidět na vlastní oči tuto žijící hudební legendu," říká Zlata Holušová, ředitelka Colours of Ostrava. Podle ní Gil ovlivnil celé generace hudebníků i brazilskou kulturu a zanechal zásadní stopu na globální scéně. "Aktivně vystupoval za odstranění sociálních rozdílů a proti ničení životního prostředí," doplňuje.

Rodák ze Salvadoru propojil tradiční brazilské styly s rockem, reggae, funky, popem. Kariéru zahájil na akordeon v 50. letech minulého století inspirován zpěvákem Luizem Gonzagou. Později začal hrát na akustickou a posléze na elektrickou kytaru.

 

Právě se děje

Další zprávy