Krajčo může Anděly nejčastěji udělit sám sobě

ČTK Michal Pavec, ČTK, mp
17. 2. 2009 12:30
Kapela Kryštof může získat pět zlatých sošek
Myšlenka, že bude moderátor udílet ceny sám sobě se pořadatelům andělských cen zřejmě zalíbila
Myšlenka, že bude moderátor udílet ceny sám sobě se pořadatelům andělských cen zřejmě zalíbila | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Skupina Kryštof nevydala loni žádnou řadovou desku, přesto vládne nominacím na hudebních Anděly. Může se tedy snadno stát, že hlavní moderátor večera Richard Krajčo - podobně jako loni - bude sám sobě předávat zlaté sošky Jaroslava Róny.

Jeho kapela si jich patrně díky masivnímu úspěchu singlu Atentát z best of alba - který byl zároveň titulní melodií k filmu Bobule - může odnést hned pět, a to v kategoriích Skupina roku, Album roku, Skladba roku a Videoklip roku, sám Krajčo se může stát Zpěvákem roku.

Druhý nejvyšší počet nominací, čtyři, získala pražská skupina Toxique, která teprve loni vydala debutové album. Dvě nominace získal Marek Ztracený.

Přehled nominací v hlavních kategoriích najdete zde
Přehled nominací v žánrových kategoriích najdete zde

Kapela Toxique, jejíž úspěch pořadatelé označují za překvapivý, je nominována jako nejlepší skupina, objev roku, v kategorii Album roku a jméno Kláry Vytiskové se objevuje mezi nejlepšími nominovanými zpěvačkami.

Marek Ztracený je kromě objevu roku nominovaný mezi skladbami roku s písní Ztrácíš.

Žánrové ceny, v nichž získali nominace například Bratři Ebenové, Ivan Hlas, Xindl X, Vladimir 518, Prague Ska Conspiraci nebo skupina Dark Gamballe, budou uděleny již 14. března v přímém přenosu ČT2 v pořadu Noc s Andělem.

Klára Výtisková ze skupiny Toxique se může se stát zpěvačkou roku
Klára Výtisková ze skupiny Toxique se může se stát zpěvačkou roku | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Sošky Andělů budou oceněným interpretům rozdány 21. března v pražském Top Hotelu v přímém televizním přenosu. Půjde ale spíše o komornější prostředí, nikoli o megakoncert jako v minulých letech.

Změna může souviset i se skutečností, že oproti minulým rokům hudební klání nepodpoří generální sponzor Allianz.

Přesto se prý v Top hotelu bude zpívat. Na pódium se podívá Dara Rolins, Support Lesbiens, Ewa Farna nebo Čechomor. Zahraničním hostem bude německá skupina Aloha From Hell.

Poprvé se uděluje cena za zahraniční alba. Do nominací se dostali AC/DC (Black Ice), Coldplay (Viva La Vida), Duffy (Rockferry), Metallica (Death Magnetic) a Seal (Soul).  Žánrové ceny budou vyhlášeny už 14. března na ČT2 v pořadu Noc s Andělem.

Hudební Anděl má od letoška nového organizátora. Místo Petra Šišky jako dosavadního prezidenta Akademie populární hudby a jeho společnosti Petarda je jím Lewron Music Center. Její zástupce Lešek Wronka je mimo jiné manažerem Ewy Farné.

O vítězích rozhodují akademici; v druhém kole vybírají jen z nominovaných. Počet akademiků se letos snížil z téměř 300 na 110 členů. Jsou převážně z řad novinářů, zástupců vydavatelství, prodejců desek a autorů z hudebních serverů.

Ceny Anděl loni získali například zpěvák Matěj Ruppert, zpěvačka Aneta Langerová a skupina Chinaski.

Dále čtěte:
Lidé chtějí Nohavicu. Ikarus si doletěl pro Desku roku
Sunshine: Anděly by měl odmítnout každý soudný člověk
Anděly získali Ruppert, Langerová a Chinaski

 

Právě se děje

Další zprávy