Lidé chtějí Nohavicu. Ikarus si doletěl pro Desku roku

ČTK ČTK
11. 2. 2009 22:15
Ceny potvrdily, že Češi kupují stále méně nosičů
Jaromír Nohavica koncertový
Jaromír Nohavica koncertový | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nejvíce nahrávek prodal loni Jaromír Nohavica. Celkem 34 427 prodaných kusů alba Ikarus pro něj znamenalo vítězství v kategorii zpěvák roku letošního ročníku cen Deska roku.

Mezi zpěvačkami byla nejúspěšnější Lucie Vondráčková, kategorii skupin vyhrál projekt Michala Horáčka Ohrožený druh.

Ceny Deska roku, o jejichž výsledcích rozhodují žebříčky prodejnosti alb a četnosti hraní v rádiích sestavované českou sekcí Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI), hudebníci převzali ve středu v pražském Divadle Hybernia. Zazpívali jim k tomu Lucie Vondráčková, skupiny No Name, Gipsy.cz a další.

V dalších kategoriích proměnili své nominace ve vítězství Marek Ztracený (objev roku), Ewa Farna (hudební DVD) a Chinaski (interpret na internetu).

Zonyga i Klus se prodávali stejně

Nejúspěšnější zahraniční nahrávkou se stal soundtrack Mamma Mia! s písněmi z dílny skupiny ABBA, které ve stejnojmenném filmu zpívají Meryl Streepová, Pierce Brosnan a další herci. Alba se v České republice za loňský rok prodalo 23 741 kusů, a také letos se zatím drží v popředí tabulky prodejnosti.

Nejhranější skladbou v rádiích se stal Atentát skupiny Kryštof.

Zajímavá situace nastala v kategorii objev roku, kde na třetím místě skončili Jiří Zonyga a Tomáš Klus se shodným počtem 4411 prodaných kusů svých debutových alb Kus cesty zbývá, respektive Cesta do záhu(d)by. Druhý byl Josef Vágner za šestitisícový prodej alba Mně sílu dáš.

Zmožek i AC/DC

Bratři Ebenové v akci
Bratři Ebenové v akci | Foto: Sony BMG

Kategorie zahraniční interpret potvrdila tuzemskou oblibu rockové muziky. Na druhém místě je Metallica, která v České republice prodala 20 459 nahrávek Death Magnetic, a třetí AC/DC s 18.347 kusy prodaných alb Black Ice.

Z domácích skupin mají Bratři Ebenové za loňský rok na druhém místě na svém kontě 15.864 prodaných alb Chlebíčky.

Výsledky kategorie zpěvák roku svědčí o kupní síle osvědčených jmen. Druhý nejvyšší prodej vykázal Jiří Zmožek, jehož Největších hitů se prodalo 11 457 kusů, třetí Karel Gott slavil úspěch s albem 50 hitů s prodejem 8 685 kusů.

Mezi zpěvačkami se objevila na druhém místě Marie Rottrová s albem Všechno nejlepší, které sice vydala už v roce 2003, ale ještě loni se ho prodalo 8 618 kusů. Vítězná Lucie Vondráčová prodala 11 632 cédéček Fénix.

Ewa Farna na galaveru televize Nova
Ewa Farna na galaveru televize Nova | Foto: Michal Žák

V kategorii hudební video bylo na přední umístění potřeba přes 10 000 prodaných nahrávek. Třetí Chinaski zaznamenali 10 367 prodaných DVD Když Chinaski tak naživo, druhý Kabát 12 285 DVD Corrida 2007 Live a vítězná Farna 15 690 prodaných DVD Blíž ke hvězdám.

Lidé nakupují míň

Každoroční soutěž Deska roku potvrdila pokles prodejnosti hudebních nosičů.

Zatímco skupina Kabát se za rok 2006 stala absolutním vítězem s 56 900 prodaných kusů alba Corrida, Anetě Langerové o rok později na vítězství stačilo prodat jen 31 957 nosičů alba Dotyk. Jejímu debutu Spousta andělů přitom v roce 2004 k vítězství nestačilo ani 67 530 prodaných alb, neboť deska tehdy nedokázala konkurovat tehdy populárnímu titulu SuperStar - Top 10.

 

Právě se děje

Další zprávy