Klip jako noční můra od tvůrce Samotářů

Martina Macková
12. 5. 2006 0:00
Praha - Utíká před minulostí, démony i sama před sebou. Scénář jako k hororu. Patří však k hudbě November 2nd a klipu písně Run. Uvnitř: KLIP KE STAŽENÍ

Tříminutovou noční můru vymyslel Richard Řeřicha. Kameraman Ondříčkových filmů a také autor letos oceněného videoklipu k "andělské" skladbě roku 2005 (Clou, Island Sun) se rozhodl ztvárnit píseň z druhé desky hranicko-pražské kapely.

Klipovou novinku právě tento týden nasazuje do vysílání televizní stanice Óčko. A vy si jeho mystický "běh" můžete exkluzivně stáhnout na Aktuálně.cz.

Hororové prostředí režisér s kapelou našli přímo v Praze a okolí. Pomohlo zázemí Laterny Magiky a lesy v údolí Divoké Šárky. Hlavní roli v klipu ale hraje sama frontmanka kapely Saša Langošová a její noční můra, ke které se v textu přiznává.

Infobox

  • Deska Little Miss Behavin' & the Troublemakers (Escape/EMI), kam Run patří, už není úplná novinka. November 2nd za ni byli nominováni v rámci výročních cen TV stanice Óčko (kategorie Nejlepší domácí zpěvačka a Nejlepší domácí pop).
  • Také první deska (Midnight Desert, Escape/EMI 2002) kapele sbírala nominace, např. Ceny Anděl v kategorii Objev roku.

Na první pohled křehká zpěvačka navíc sbírá staré americké černobílé horory z dvacátých let, miluje Drákulu i upíra z Nosferatu, vykládá tarotové karty.

Jak vyrobit hororové rekvizity? Upíří ruce, ponuré prostředí temného lesa, obraz degenerovaného předka nebo klasická hororová scéna v koupelně, to vše nemusí být příliš velká věda. A ne vše umí počítač. Jen mít fantazii.

"Dlouhé ruce jsme jednoduše nechali ušít. Pak jsme je vycpali takovými trubičkami, které se nasadily na prsty. Postava ale byla skutečná, žádný paňáca," popisuje Řeřicha. "Byla to dívka, a velmi hezká. Říkal jsem si, že je škoda, že ji nakonec v klipu neuvidíme. Ale to se nedá nic dělat."

Ani tajemná tvář není tak hrůzostrašná, pokud člověk ví, že se za ní skrývá čtrnáctiletý kluk. Režisér sáhl do rodiny a obsadil syna. "S hrůznou tváří nám pomohla pleťová maska. Když se pak tvář rozhýbala, jíl popraskal a vypadá to zajímavě." A to další? Už jen hra na počítači.

Jílová maska a její efekt
Jílová maska a její efekt | Foto: aktualne.cz

"Kuriózně bylo nakonec nejtěžší natočit scénu, jak se Saša topí ve vaně. Když se topíte doopravdy, tak jsou vaše pohyby úplně jiné, než když se to snažíte napodobit," říká kytarista Roman Helcl.

Tu pravou z desítky skladeb vybírali nejen kapela a režisér, ale také fanoušci."Aby se k písni Run natočil klip, chtělo také nejvíce lidí v anketě na našich webových stránkách. Dali jsme i na ně," říká Langošová.

November 2nd nejsou staromilci, jak by se mohlo zdát. Jen mají jednoduše řečeno rádi kvalitu, která už tu byla. Proto své desky natáčí analogovým způsobem, stejně jako muzikanti v šedesátých a sedmdesátých letech. Z těch let jsou i nástroje a aparatura.

Proto už dopředu plánovali natočit videoklip k písni Run jako film. Ani to dnes není častý postup, hlavně kvůli nákladům. Tímto způsobem se proto natáčí především reklamy. "Klip je točený na filmový pás a vyplatilo se to," říká Helcl.

Efekty nabízí i zrcadlo
Efekty nabízí i zrcadlo | Foto: aktualne.cz

Řeřicha navíc natáčí výhradně na film. "Točili jsme na pětatřicítku, to je vrchol filmu. Kus filmového pásu jsem měl schovaný ještě z dob studií na FAMU," prozradil kameraman. "Rozdíl od digitálních nahrávek je obrovský. Vjem je zcela jiný, lahodí oku. Odlišná je taky ostrost a hloubka obrazu nebo světelné kontrasty.".

Jestli je obraz stejně kvalitní jako zvuk desky, znalci to ocení. Poslední album mixoval držitel Grammy za zvuk Toma Pettyho - Američan David Bianco, který pracoval také na posledních albech Jaggera, Santany nebo AC/DC. Produkce se ujal Newyorčan Steve Walsh (Erasure, Norah Jones).

November 2nd v
November 2nd v | Foto: aktualne.cz

Právě David Bianco nyní  jedná o vydání desky v zahraničí. "Je v kontaktu i s norskou pobočkou EMI, pro kterou produkoval a mixoval dvě alba skandinávské kapely Madrugada. V případě že deska v Norsku vyjde, podpoříme ji i koncertní šňůrou," plánují November 2nd.

Také režisér klipu a spolutvůrce Samotářů, Perníkové věže nebo filmu Jedna ruka netleská má své plány. "Chci dělat jen jeden maximálně dva hudební klipy za rok, je to časově dost náročná práce. Kromě toho právě doděláváme s Davidem Ondříčkem nový film Grandhotel. Samozřejmě že mezitím natočím i nějaké reklamy - to abych se uživil," říká Řeřicha.

Skupina November 2nd vznikla v roce 1995. Vítěz Jim Beam Music vydal dvě alba a vystupoval jako předskokan Spin Doctors, Alanis Morissette, Briana Adamse, Davida Gahana či Ten Years After. Dnes hraje ve složení Saša Langošová (zpěv), Roman Helcl (kytara), Martin Lehký (baskytara), Tomáš Brožek (bubny) a Jan Kořínek (hammondky a Fender piano). Více na www.november2nd.net.

 

Právě se děje

Další zprávy