Kapitán James Blunt bude podruhé dobývat Prahu

kul
15. 4. 2008 15:14
Britský písničkář vystoupí 27. října v Aréně HC Sparta
James Blunt v Praze
James Blunt v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Absolvoval vojenskou akademii, sloužil v Kosovu, ale největší frčky si vysloužil s hitem You're Beautiful, který nejprve ovládnul Evropu a pak se v USA stal první britskou písní na čele hitparády od dob Candle in the Wind Eltona Johna.

Zpěvák a písničkář James Blunt se po dvou letech vrací do Prahy. Vystoupí 27. října v Aréně HC Sparta. Poprvé tu v roce 2006 beznadějně vyprodal areál Lumbeho zahrady na Pražském hradě.

Nyní přijede v rámci evropského turné k druhému albu All The Lost Souls. Bez modelky Petry Němcové, zato zřejmě s obavami, jak ubránit pozici univerzálního média emocí, za které ještě před rokem sloužil.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Blunt v Praze: Unisex čekání na hit
Blunt: Jezdil jsem tankem, teď autobusem
Kapitán Blunt svou druhou misi nesplnil
S Bluntem do blázince; zas a znova

Jak na svatbu, kam se hodilo You're Beautiful, tak do krematorií, kde zas mohlo vyznít Goodbye My Lover. To není pokus o nečestnou degradaci - i tyhle hitparády se někdejšímu důstojníkovi podařilo ovládnout.

"Turné je největší zábava, co můžete zažít. Je to nejlepší vynález, se kterým kdy kdo přišel," říká, což je od člověka, který může srovnávat s válečnou misí, jistě pádný argument. 

Ovšem na rozdíl od armády pop nepovyšuje svoje rekruty podle hrdinství, udatnosti, loajality nebo - nedej bože - za zásluhy. A tak pomalu slábne i kariéra zpěváka, jehož debutu Back to Bedlam zmizelo kolem 11 milionů a svými hity stačil ovládnout veřejný prostor.

Foto: Reuters

Novinky All The Lost Souls se zatím prodalo jen 3,5 milionu kusů a první singl 1973 už nenašel následovníka stejné kategorie a rotace.

Daleko se zdají být časy největšího úspěchu, kdy zpíval Britům na cestu k volebním místnostem. A občané země ohrožované terorismem si jeho životní příběh a písně skládané na vartě brali hluboko k srdci.

Kapitánovi ve výslužbě už dnes není jako celebritě na světě tak smutno, má bouřlivý milostný život a pochopil, že je dobré pokračovat ve hře na zhudebněnou červenou knihovnu.

Ovšem doba je rychlá a publikum nevděčné. Co zafungovalo napoprvé, nelze napodobovat dokola. I když solidní, kýčem i profesionalitou prodchnuté písničky, jakých tu bylo a bude hodně, si svoje místo a publikum vždy najdou.

 

Právě se děje

Další zprávy