Blunt: Jezdil jsem tankem, teď autobusem

Jan Šprincl
19. 7. 2006 9:45
Praha - Na Petru Němcovou nedošlo, ale jinak zpěvák James Blunt odpovídal novinářům před prvním koncertem v Česku ochotně.
James Blunt v Praze
James Blunt v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Na tiskové konferenci s vybranými médii v Míčovně Pražského hradu mluvil zdvořile a vtipně, jen občas tak potichu, že mu nebylo rozumět.

"Co se děje kolem mé osoby, mě nezajímá, záleží mi jen na hudbě," prohlásil bývalý voják v Kosovu, jemuž definitivně změnila život debutová nahrávka Beck To Bedlam. "Devadesát devět procent toho, co se o mně píše, není pravda."

Jiné dotazy než na zpěvákovu kariéru byly ovšem zakázány. Zásadní otázka, jestli opravdu chodí s českou modelkou, tak zůstala nezodpovězena viset ve vzduchu.

Autora světových hitů ve vás objevila producentka Linda Perryová, členka kdysi slavných 4 Non Blondes. Jak jste se vy jako Angličan a ona Američanka našli?
Oslovil jsem ji. Bylo to v době, kdy jsem hledal vydavatele a věděl, že i ona se shání po někom, s kým by mohla spolupracovat. Slyšela mé demonahrávky a viděla mě hrát na jednom festivalu v Texasu - nakonec jsme se domluvili a já podepsal smlouvu s labelem Custard. Lákalo mě malé a nezávislé vydavatelství i Linda, která se o hudbu skutečně zajímá a ví, že je dobré se zpěvákem pracovat delší dobu a pořádně. Teď chce většina vydavatelství jen rychle a co nejvíc vydělat, kvůli tomu kvalita nahrávek hodně upadá.

Foto: ČTK

Back To Bedlam byl obrovský a nečekaný úspěch. Co zažíváte teď při přípravě nového alba?
Jsem asi v polovině natáčení, hotovo bude po skončení amerického turné... Ne, žádný tlak necítím. Kdyby se desky Back To Bedlam prodalo pár tisíc kopií, asi bych musel přemýšlet, jestli má smysl být zpěvákem, ale že se ho už prodalo deset milionů, můžu všechno hodit za hlavu a myslet jenom na hudbu. O ostatní se postará vydavatelství.

Máme se s novinkou připravit na nějaký žánrový posun?
Říká se: Co není rozbité, neopravuj...

A bude alespoň veselejší?
Vy myslíte, že první album je smutné? Ne, já jsem veselý člověk a Back To Bedlam je sice melancholické album, ale zároveň je v něm naděje.

Kdy vám poprvé došlo, že jste úspěšný?
Právě když jsem držel v ruce svoji desku a když mě maminka poprosila o podpis. Ale víte, ono se moc nezměnilo, dřív jsem cestoval po světě v tanku a teď jezdím autobusem, a ten je samozřejmě lepší, vejde se do něj lednička s pivem.

James Blunt v Praze
James Blunt v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Máte návod, jak napsat hit?
Nic takového neexistuje, každému se líbí něco jiného. Důležité je zachytit svoje pocity a vědět, co chcete vyjádřit. Když jsou vaše emoce pravdivé, bude pravdivý i váš zpěv. To je jediný návod na dobrou píseň a nezáleží na tom, jestli z ní bude hit, nebo ne.

A jaký je váš program v Praze?
Mám koncert, pak je večírek a po něm... asi budu mít kocovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy