S Bluntem do blázince; zas a znova

David Bernardy
28. 2. 2006 14:00
Recenze - Světu se zjevil zpívající posel míru; je překrásný a teď ho každý může spatřit na vlastní oči.
Anděl James
Anděl James | Foto: Aktuálně.cz

Na obalu debutového alba Back to Bedlam (Zpátky do blázince) připomínal Dylana. Na aktuálním koncertním DVD (s bonusovým CD diskem) k nám vzhlíží uhrančivě jako Ježíš.

James Blunt, britský objev loňského roku, však zázraky nečiní. Ani v podobenstvích se nevyjadřuje. Chce být písničkářem-prorokem; ale zatím zůstává spíše všímavým svědkem.

Fenomén rozlomené doby

Jeho první desku si už koupilo přes dva a půl milionu Britů. Zpíval jim na cestu k volebním místnostem. Občané země ohrožované terorismem, váhající mezi útěkem od problému a nejistým vojenským řešením, nakonec zvolili takto: Blaira a Blunta.

Foto: Aktuálně.cz

Když v londýnském metru umírali nevinní, z rádií hrála jeho píseň o krásné dívce. Fenomén vojáka odhodivšího uniformu a zpívajícího "jsi překrásná" zafungoval v zemi rozlomené účastí v Iráku dokonale; to vše navíc v situaci opětovného vzývání rocku a nekomplikovaných melodií.

Pak už ani nesejde na tom, že jeho protiválečné texty nejsou žádným zázrakem. Objevily se ve vhodnou dobu, nicméně chybí jim jiskra, výstižná zkratka: ono Happy Christmas, War Is Over, ono Blowin' in the Wind.

Foto: Aktuálně.cz

Bluntova slova ve větru opravdu nepoletují. Ale dost možná je to způsobeno odlišnou životní zkušeností: Blunt na rozdíl od mnoha jiných poslů míru poznal život v uniformě na vlastní kůži. V písničkách o lásce je však každopádně mnohem silnější.

Za svého následníka už jej označil Elton John, je laureátem několika cen Grammy i Brit Awards. Přitom vydal jediné album se silnými melodiemi a je mu přes třicet. Buď jako tvůrce dozrál, nebo může nabídnout jen dvacítku "hotových" písní, na kterých pracoval uplynulých patnáct let.

V obraze nic nového

Marketingová móda vydat koncertní DVD nedlouho po debutu dorazila i k nám - v podání podobně rychle (i když za jiných okolností) svatořečené Anety Langerové. Podle vlastních slov se chtěla od prvního alba trochu distancovat a dodat do písní aspoň něco ze sebe.

Tohle Blunt dokazovat nemusel, přesto se o to pokusil. Jeho DVD se tak jeví vhodným dárkem hlavně pro "zbožňující" fanynky, které si naplno užijí Jamesův sexy zjev a zpěv při živém vystoupení v BBC.

James Blunt přijíždí na Brit Awards do Earls Court Areny
James Blunt přijíždí na Brit Awards do Earls Court Areny | Foto: Reuters

Přechod z fistule do normální hlasové polohy sice občas zaskřípe, ale charisma z něj nesporně čiší: zpívá s nasazením, opravdově. Střídá dvanáctistrunnou kytaru a klávesy, velmi komorně doprovázen sólovou kytarou, baskytarou, bicími, klávesami a smyčcovou sekcí.

Zhlédnout můžeme i všechny dosud uvedené videoklipy a poslechnout si, co o sobě říká sám James. Možná nejzajímavější částí jsou krátké reportáže z natáčení klipů; Blunt třeba jako správný voják nepoužil na seskok ze skály v klipu k písni You`re Beautiful kaskadéra.

Bonusové CD z koncertu v Irsku přináší opět hlavně písně z první desky a k tomu singly Sugar Coated a Fall at Your Feet. Vůbec jedinou novinkou je na obou discích uvedená Where Is My Mind?

Klišé o druhém albu padne na Blunta víc než dokonale. Buď jím stvrdí, že dokáže i nadále dělat dobrý pop, nebo si za dva tři roky na autora té známé písničky o překrásné dívce nikdo nevzpomene. Jisté už je, že překonat komerční úspěch debutu bude obtížné a že zjevení netrvají dlouho, natož v dnešní pop-music.

Oficiální stránky Jamese Blunta ZDE

James Blunt: Chasing Time, The Bedlam Sessions. DVD (koncert v BBC) + CD (koncert v Irsku). Atlantic Records 2006, distribuuje Warner Music.

 

Právě se děje

Další zprávy