Hiphopového Anděla má Vladimir 518, folkového Ebenové

Kultura Kultura, Red Kul
15. 3. 2009 12:21
Tata Bojs: Nepřijdeme na vyhlašování hlavních cen
Foto: Sony BMG

Praha - Vítězi žánrových kategorií výročních cen Akademie populární hudby za loňský rok se stali Vladimir 518, Terne Čhave, Bratři Ebenové, OTK, David Dorůžka, První hoře a soubor Prague Ska Conspiracy.

Výsledky ankety o album roku byly v sobotu večer vyhlášeny v pořadu Noc s Andělem. Ve všech kategoriích hlasovali o žánrových Andělech dvoukolově odborníci a publicisté, kteří dané styly celoročně sledují.

Rapper Vladimir 518 s deskou Gorila vs. Architekt vyhrál v oblasti hip-hop & R'n'B. Skupina Terne Čhave bodovala s nahrávkou More, Love! v kategorii world music. Bratři Ebenové zvítězili v kategorii Folk & Country s albem Chlebíčky.

Deska Silently Dawning Davida Dorůžky bodovala v kategorii jazz & blues, jičínská kapela První hoře zvítězila v kategorii hard & heavy s nahrávkou Lamento.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Krajčo může Anděly nejčastěji udělit sám sobě
Ikarus si doletěl pro nejprodávanější desku
Chlebíčky od Ebenů víc zachutnají od půli tácu

V alternativní hudbě zvítězila deska Okolo souboru OTK, v kategorii ska a reggae vyhrála skupina Prague Ska Conspiracy s albem Life On Ropes.

Výsledky hlavních kategorií budou vyhlášeny 21. března. Sošky Andělů budou oceněným interpretům rozdány na základě hlasování členů Akademie populární hudby v pražském Top Hotelu v přímém televizním přenosu.

Nejvíc šancí na vítězství má skupina Kryštof. Akademici ji nominovali v pěti kategoriích. Čtyři získala skupina Toxique, dvě Marek Ztracený.

Ceremoniál se koná v pražském Top Hotelu. Tím končí éra přesunů, kdy vyhlášení pendlovalo mezi Prahou a Ostravou. Zároveň se mění producent cen. Anděly bude v příštích pěti letech zajišťovat společnost Lewron Music, která se dohodla s dosavadním organizátorem, firmou Petarda Production Petra Šišky.

Hlavním společníkem Lewron Music center je firma Lewron Vision, která byla do letošního listopadu akcionářem Petarda Production.

Dosavadní prezident Akademie populární hudby Šiška ukončil svoji činnost ve funkci v první polovině ledna 2009. Nový pořadatel, v jehož čele stojí skladatel a producent Lešek Wronka, se mimo jiné manažersky stará o Ewu Farnou.

Zpěvačku, která na ceremoniálu takřka jistě nebude chybět, ale určitě neuvidí Tata Bojs. Nezúčastní se Andělů, protože úroveň ceremoniálu je podle nich stále slabší.

 

Právě se děje

Další zprávy