Filharmonie uvede nového Zámečníka

RiK, ČTK
2. 1. 2006 12:00
Praha - Česká filharmonie si připomene 4. ledna 110 let od svého prvního koncertu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

V pražském Rudolfinu ho tehdy dirigoval Antonín Dvořák. Šéfdirigent Zdeněk Mácal jubileum oslaví ve stejném sále jeho Pátou symfonií. Zazní také předehra ke Smetanově Prodané nevěstě a novinka brněnského skladatele Evžena Zámečníka - Concerto giocoso komponované na objednávku k této příležitosti. Je jedním z pěti nových děl, která orchestr během této sezony postupně uvede.

"Snažil jsem se, aby to byla hudba veselá," řekl šestašedesátiletý Zámečník. Podobné zadání podle něj přichází zřídka za život, o to víc pro něj bylo zavazující. "Jsem šťasten," uvedl.

Evžen Zámečník podle ředitele České filharmonie Václava Riedlbaucha odevzdal pěknou, čistou partituru. Ve skladbě je vtip. "Vsadil na smetanovskou hravost a radostnost, na její moderní vyjádření. Žádost zněla, ať napíše závažnou věc šitou na míru programu začínajícímu předehrou ke Smetanově Prodané nevěstě a vrcholícímu Dvořákovou Pátou symfonií. Měl těžký úkol, ale udělal ho velmi dobře," řekl Riedlbauch.

Tradice a soudobá hudba

"Chtěli jsme ukázat, že jde o tradici, která by se měla připomínat, totiž že při slavnostních událostech by neměla chybět soudobá hudba," uvedl dále ředitel filharmonie. Bylo to podle něj pro orchestr příznačné v celé jeho historii, a to i z hlediska podpory poskytované Českou akademií věd a umění.

Tolik novinek jako letos filharmonie podle Riedlbaucha nemůže však z finančních důvodů objednávat příliš často. Autoři dostali honoráře a zadavatel se postaral i o zhotovení notových materiálů. "Na to každou sezonu prostředky nejsou. Jak dodal, při stoletém výročí před deseti lety měla filharmonie na odměny autorům, u nichž si objednala skladby, několikanásobně víc peněz.

Pět premiér

První z pěti premiér pro 110. sezonu už zazněla loni koncem října. Byla to Symphonia Bohemorum od Otmara Máchy. "Je to velmi vlastenecká skladba. Myslím, že toto v hudbě chybí, že se stydíme za patos, jsme opatrní, máme obavy z přehánění... Maďaři nebo Poláci jsou v tomto jiné národy," prohlásil nyní Riedlbauch. Třiaosmdesátiletý Mácha se vrátil v čistě orchestrální skladbě k tematice své dávné kantáty Odkaz Komenského.

Dalšími oslovenými skladateli byli Slavomír Hořínka - nejmladší, teprve pětadvacetiletý, dále Hanuš Bartoň a Ivan Kurz. Jejich nová díla zazní 9. února, 30. března a 4. května. "Snažil jsem se postihnout tendence v současné české hudbě," řekl k výběru různě orientovaných žijících osobností Riedlbauch.

Rád by také, aby se filharmonie věnovala na základě jubileí již nežijícím tvůrcům z nedávné současnosti - v roce 2007 Václavu Trojanovi, o rok později Miloslavu Kabeláčovi. Stejně jako v případě letošního Mozartova a Šostakovičova výročí by pořadatelé pražského hudebního dění koordinovali svou dramaturgii tak, aby nezněly stále stejné skladby; odkaz určený k uvádění na koncertech by si naopak mezi sebe rozdělili.

 

Právě se děje

Další zprávy