Uděláme z Mozarta lákadlo pro turisty?

29. 12. 2005 12:30
Praha - Českou metropoli si cizinci často spojují se spisovatelem Franzem Kafkou. Kde jsou však ostatní?

Podobnou ikonou by se podle ředitele České filharmonie Václava Riedlbaucha mohli a měli pro Prahu stát i skladatelé Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák a Gustav Mahler. Zatím se pro to podle něj však mnoho neudělalo.

K oslavám 250. výročí Mozartova narození spojí ovšem v roce 2006 v Praze síly šestnáct kulturních institucí. Připraveno je na 150 koncertů, operních představení, výstav, projekcí a festivalových akcí. "Pominout Mozarta v Praze, to by nám nikdo neodpustil," řekl Riedlbauch.

V Rakousku, které bude mozartovským jubileem žít po celý rok, v té souvislosti láká k návštěvě České republiky billboardová kampaň turistické agentury Czechtourism. S poukazem na umělcovy cesty do Prahy plakáty říkají: "W. A. Mozart pobýval v Česku pětkrát. A Vy?" Mají podle autorů u lidí pozitivní odezvu.

Mozart byl častým hostem hudební rodiny Duškových, měl v Praze velký úspěch s operou Figarova svatba a premiéry tam měly jeho opery Don Giovanni a La clemenza di Tito a Pražská symfonie.

V Praze existuje podle organizátorů Mozartova roku jeho kult odedávna, jeho hudba nikdy nezmizela z repertoáru. Projekt se ovšem soustřeďuje především na to, co se vymyká běžným sezonám. V metropoli by se tak měly objevit světoznámé pěvkyně Cecilia Bartoliová a Edita Gruberová, přijet mají Berlínští a Vídeňští filharmonikové, řada proslulých dirigentů i několik význačných zahraničních instrumentalistů.

Pražské orchestry i festival Pražské jaro se dohodly na koordinaci své dramaturgie. Během roku zazní v Praze téměř všechny Mozartovy klavírní koncerty i jeho oratoria a kantáty a nejznámější symfonické a komorní kompozice. Národní divadlo vedle inscenace Dona Giovanniho v koprodukci s libereckou scénou chystá českou premiéru Mozartovy rané opery Apollo et Hyacinthus.

Mozart se narodil 27. ledna 1756. Velkolepé oslavy chystá Salcburk i Vídeň.

Komickou reakci vyvolaly zmíněné plakáty u regionální organizace rakouské nacionálně-pravicové strany svobodných (FPÖ) - Mozart podle nich nikdy nebyl v Česku (Tschechien), ale v "Böhmen" a "v Praze, která tenkrát platila za německé město". Podle FPÖ se jedná o "falšování dějin a hanění sudetských Němců".

 

Právě se děje

Další zprávy