Dvaadvacítka Roxy sluší. Slaví s ulhanými dance-punkery

Andrea Šafářová
Aktualizováno 30. 9. 2014 19:01
Pražský klub Roxy slaví dvaadvacáté narozeniny. Na párty přijedou Liars, DJ Maceo Plex, ale zahraje i domácí klubová špička.
Liars oslaví dvaadvacetiny Roxy.
Liars oslaví dvaadvacetiny Roxy. | Foto: Liars

Praha - Třetí říjnový týden vypukne monstrózní večírek. Kdo slaví? A proč monstrózní? Narozeninové oslavy ani tento rok nebere klub Roxy na lehkou váhu.

Zaprvé – letos to bude magických dvaadvacet let od doby, co jeho brány rozrazil první hudební nadšenec. Zadruhé – když se poštěstí naverbovat do řad gratulantů přenašeče infikované tanečním průjmem, o karaoke nikdo nestojí. Akce BE 22 startuje v klubu Roxy a přilehlém uměleckému prostoru NoD v pondělí 20. října a potrvá do neděle 26. října.

Hudební program odpálí britský zastánce electro music Jonathan Gooch aka Feed Me. Dubstepový projekt dýdžeje a producenta z Hertfordshiru si získal renomé kvalitní produkcí, mezí níž se blyští dvojice EP – The Spell / Raw Chicken (2008) vydané na labelu „kolegy-znalce v oboru“ s přezdívkou Deadmau5 a Feed Me's Escape from Electric Mountain (2012) s vokály dance-punkových neřádů Hadouken!.

Právě jejich „kmotřenci“ převezmou v úterý otěže bavičů. Brooklynští hudebníci se pod hlavičku Liars sjednotili již během prvního roku nového milénia a jsou plně zasvěceni známému vydavatelství Mute. Od roku 2000 toho stihli mnoho – vydat sedm desek, promluvit a zahrát na kameru ve filmu Kill Your Idols po boku Yeah Yeah Yeahs nebo Black Dice, nahrávali v newjerseyských lesích (They Were Wrong, So We Drowned, 2004), dokončovali desku v rozhlasovém centru ve východním Německu (Drum's Not Dead, 2006) nebo si na vyžádání Portishead zahráli na festivalu ATP I'll Be Your Mirror v Londýně. Do Roxy přivezou březnové album Mess.

Hvězdný hudební program dochutí americko-španělský dýdžej Maceo Plex, amsterodamský „rezident“ Joris Voorn, kterého se studiem architektury donutili praštit až persony techno scény Carl Craig, Derrick May a Laurent Garnier, a jazz-funková (stále živoucí) legenda s kořeny „v devadesátkách“ The Herbaliser.

Stejně jako na sklonku jednadvaceti i letos Roxy věnuje jeden večer kapelám s tuzemským přízvukem. Ve středu 22. října se z pódia klubu stane jakési přehlídkové molo pro ty nepozoruhodnější, chcete-li nejtalentovanější české projekty. Těmi rozumějte Manon meurt, Peter Pan Complex, Piču z hoven a Kalle. Vedle nich vystoupí třeba WWW, Wild Tides nebo Ventolin – rovněž zajímaví a talentovaní interpreti, ovšem to čeští posluchači vědí už dávno.

Díky komplexnosti prostoru na adrese Dlouhá 33 mohou jubileum Roxy pracovně oslavit umělci i jiných žánrů než hudebního. Přilehlá kavárna NoD se v narozeninovém týdnu promění v tak trochu jiný speaker's corner pro filmaře, výtvarníky nebo tanečníky. Podrobí si jej třeba japonský tanečník búto Ken Mai nebo Do-Theatre – ruští zástupci fyzického a tanečního divadla – se surrealistickým představením Gofmaniana.

Ani loňské výročí Roxy nebylo co do gratulantů chudé. Popřát svými písněmi přijeli Morcheeba, Andy C nebo Everlast.

 

Právě se děje

Další zprávy